Mitt i Kungsholmen

Populära ekobutiken bommar igen

I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstran­d sålt ekologiska och närproduce­rade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. – Man måste inse när det inte går längre, säger en av ägarna.

- Robin Högberg

Matvarubut­iken Göken Livs & Deli har funnits i lokalerna på Pontonjärs­gatan 28 sedan april 2014, och ersatte då den Handlarn- butiken som fanns där tidigare.

De har sedan starten satsat på ekologiska och närproduce­rade livsmedel, som produceras på råvaror som finns i samma butik. I hyllorna finns både basvaror och utvalda delikatess­er.

– Det är ett otroligt trev- ligt område och vi trodde verkligen på det här när vi drog igång. Det är jättetrist att behöva klappa igen, men man måste inse när det inte går längre, säger Daniel Swenning, delägare och medgrundar­e till Göken Livs & Deli.

De första två och ett halvt åren såg trots allt en stadig uppgång, därefter stagnerade det en aning, för att sedan gå väldigt trögt det senaste året, berättar Daniel Swenning.

– Vi har sakta men säkert fått säga upp personal. Förutom vi som grundat butiken har vi även haft två heltidsans­tällda, men de är inte kvar längre, säger han.

Vad nedgången beror på är svårt att säga säkert, men nätbaserad mathandel kan vara en orsak, menar Daniel Swenning.

– I dagens stressade samhälle kan det ju vara smidigt och skönt att kunna få maten hemkörd. Det kan jag förstå att många gör, och här tror jag det skett en uppgång, säger han.

En annan faktor är prisskilln­aderna, större handlare kan ta lägre priser.

– De köper så stora kvantitete­r och har råd att ha väldigt låga marginaler. Det blir svårt för mindre butiker att gå runt och att slåss mot de stora drakarna, säger Daniel Swenning.

Ägarna till Göken Livs & Deli har i dagsläget inga planer på att starta upp butiken någon annanstans.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBIN HÖGBERG ?? STÄNGER. På söndag stänger Göken Livs & Deli igen efter fyra år på Pontonjärs­gatan. Några planer på ett nytt Göken Livs & Deli finns inte för tillfället, berättar Daniel Swenning, delägare till butiken.
FOTO: ROBIN HÖGBERG STÄNGER. På söndag stänger Göken Livs & Deli igen efter fyra år på Pontonjärs­gatan. Några planer på ett nytt Göken Livs & Deli finns inte för tillfället, berättar Daniel Swenning, delägare till butiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden