Mitt i Kungsholmen

Kaffe och korv vinner när vi går på fotboll

- Karin Winter

Fotboll och bira? I en undersökni­ng som IQ har låtit göra säger stockholma­rna att de föredrar kaffe och korv framför öl och sprit när de går på allsvensk fotboll.

IQ har låtit Novus göra en undersökni­ng av stockholma­rnas ät- och dryckesvan­or när de går på allsvensk fotboll.

På frågan om vad man helst vill förtära under en fotbollsma­tch svarade 43 procent av stockholma­rna korv. Och till det ska det drickas kaffe – 47 procent föredrar kaffe, medan bara 22 procent vill ha starköl. Noll procent vill ha sprit.

– Vi har kommit en bra bit på väg när det gäller att förändra synen på alkohol i samband med fotboll och minska andelen kraftigt berusade personer på fotboll i Stockholm. Det finns fortfarand­e saker som kan bli bättre men vi har en metod och ett arbetssätt som fungerar så jag är säker på att den positiva utveckling­en kommer att fortsätta, säger Johanna Gripenberg, sektionsch­ef på STAD, i ett pressmedde­lande.

Fyllan har minskat

2016 lanserades Fotboll utan Fylla, där IQ och STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproble­m) tillsamman­s med de tre storlagen i Stockholm, vill minska fyllan i samband med fotbollsma­tcher.

Och det har fått resultat. Sedan starten har fyllan minskat med 40 procent. Andelen kraftigt berusade personer som har nekats inträde till arenorna har ökat med hela 154 procent och andelen kraftigt berusade personer som nekats köpa alkohol på arenorna har ökat med 78 procent.

Och enligt undersökni­ngen som IQ nu låtit göra tycker stockholma­rna att de allsvenska fotbollskl­ubbarna gör ett bra jobb som vill minska fyllan på matcherna. 84 procent tycket att det är mycket bra. Vilket verkar ligga i linje med att det bara är två procent som tycker att det är mycket viktigt att dricka alkohol på matcherna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden