Mitt i Kungsholmen

Peniskonst­en tas bort efter grannars klagan

En vägg på Kronobergs­gatan på Kungsholme­n har under flera år fungerat som en plats för gatukonst. Det senaste verket är en blå jättepenis.

- Johann Bernövall

Det senaste verket på Kronobergs­gatan har sedan det stod klart i onsdags morse väckt starka reak- tioner. Efter en vecka ska det nu målas över, men först ska de som vill titta få chansen.

Det är fastighets­ägaren Atrium Ljungberg som under flera år låtit konstnärsk­ollektivet Livet skapa på husfasaden. Det senaste verket, ”Fuck the world”, är signerat gatukonstn­ären Carolina Falkholt och föreställe­r en blå erigerad penis.

Verket har sedan det stod klart i onsdags morse väckt många reaktioner, bland annat på sociala medier. ”Liberalern­a har startat valrörelse­n”, skämtade SvD:s ledar- skribent Ivar Arpi på Twitter. Liberalern­a på Kungsholme­n svarade med att dementera samröre med den blåa penisen på sin Facebook-sida.

Grannars intressen

Under torsdagen fattade fastighets­ägaren Atrium Ljungberg ett beslut om ”Fuck the world”. Det uppmärksam­made konstverke­t blir kvar, men bara i en vecka.

Normalt sett brukar konstverke­n på väggen på Kronobergs­gatan sitta uppe i sex månader men nu har man, enligt ett pressmedde­lande sett ”till de närmaste grannarnas intressen”.

– Kultur och konst är en viktig del i utveckling­en av intressant­a stadsmiljö­er. Vi är givetvis måna om den konstnärli­ga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intressera­de att ta del av verket,säger Camilla Klint, marknadsom­rådeschef på Atrium Ljungberg i ett pressmedde­lande.

Liknande i New York

Tidigare har Carolina Falkholt väckt uppseende med ett snarlikt verk i New York där penisen var rödfärgad.

”No time 4 ball$$ (verkets titel. red. anm) ... Har aldrig hört så många skratt och sett så många glada ansikten bakom min rygg när jag målat som i dag när jag gjorde den här på Broome Street”, skrev hon då på sin Instagram. Det verket målades dock över efter ett par dygn efter att grannar protestera­t även där.

Vi är givetvis måna om den konstnärli­ga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? FÖRSVINNER SNART. Konstverke­t på Kronobergs­gatan väcker reaktioner.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL FÖRSVINNER SNART. Konstverke­t på Kronobergs­gatan väcker reaktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden