Mitt i Kungsholmen

MOBILFÖRBU­D? NJAE …

Mobilfria skolor har blivit storpoliti­k då både S och L föreslår ett nationellt förbud. Vi besökte en skola där barnens telefoner lämnas på ”dagis” hela dagen..

- christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Vi besökte en skola som redan har mobildagis – så funkar det. • ”Ordning ska lärare stå för” • ”Livrädda för att framstå som omoderna”

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in telefonern­a till lärarens mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men sedan nyår är reglerna tydliga och gäller alla 830 elever. Och så vill Socialdemo­kraterna att det ska se ut på riksnivå.

I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyss en u- sväng och hakade på Liberalern­as krav på ett nationellt förbud. S och L vill inte att Instagram eller andra sociala medier ska sno uppmärksam­het.

Kerstin Jansson, Norra Ängby skolas rektor, understryk­er dock att på hennes skola handlar det inte om ordning, utan om trygghet.

Policyn är ett resultat av flera års diskussion­er kring att barnen är rädda för att bli fotografer­ade och filmade. Främst när de byter om och duschar i samband med idrotten. Det är ingen enskild incident som utlöst, utan bara att ledningen upplevt att eleverna är otrygga.

– Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotografer­ad på skoltid, säger rektor Jansson.

Att elever i allt större ut- sträckning skippar att duscha efter gympan på grund av den rädslan, backas upp av Norra Ängby- läraren Ove Norberg och kriminolog­en Maria Dufva, expert när det gäller säkerhetst­änk kring unga på nätet. Även om Norberg, gammal gamer och inte alls mobilmotst­åndare, också lyfter ordningen:

– Jag tycker policyn är bra. Ju mindre fritid som tas med in i klassrumme­t, ju mindre strul. Annars får vi lärare lägga tid på att lösa konflikter kring lajks och kommentare­r, säger Ove Norberg.

Och responsen har enligt skolan bara varit positiv, inte minst från föräldrar, men också från elever.

Nåja, det sista kanske inte stämmer helt:

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklas­saren Leah Mac Guiness.

Elever pratar nätvanor

Hon, Emma Wallmark och Caroline Rehme har just lyssnat när Maria Dufva pratat om nätvanor.

Även om mycket handlat om pedofiler så har det också handlat om kränkninga­r

Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotografer­ad på skoltid.

mellan jämnåriga. De tre polarna på väg in i tonåren har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att de inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier.

Fast att inte få lika många lajks och kommentare­r som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Fast det är en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får medhåll: ”Det är jobbigt att inte ha koll”.

Se mobilen som verktyg

De tycker att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i omklädning­srummen. Men mobil på rasten borde vara okej. Stockholms­läraren Anders Enström har profilerat sig som en hårdnackad förespråka­re för mobilen som verktyg: för att anteckna, räkna, fota tavlan.

Enström köper att ingen vill bli plåtad i duschen, men undrar hur vi ska göra med smarta klockor och glasögon? Han är trött på förbud i läroverken – barnen måste få lära sig ett schyst förhållnin­gssätt.

– Ordningspr­oblem? Det är förkastlig­t och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen ska läraren stå för, fnyser Enström, och skjuter in att det är häpnadsväc­kande att Socialdemo­kraterna bytt fot.

Liberalern­a har som sagt länge förespråka­t ett förbud. Lotta Edholm, opposition­sborgarråd, är L:s lokale tungviktar­e i utbildning­sfrågor i Stockholm.

Också hon uttrycker stor förvåning över Socialdemo­kraternas åsiktsbyte: ”Nyss tyckte de att förbud är fascism”.

Vill ha ny lag – nu

Trots att det verkar som att skolorna kan hantera det här på mikronivå, vill hon ha en lag för att täppa till en lucka som enligt henne gör det möjligt för en elev att vägra ge upp sin telefon, om den inte stör andra. Om Norra Ängbys tvingande mobildagis skulle prövas i rätten, är Det är en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget. Lotta Edholm skeptisk till att det skulle hålla. Därför: lag, nu.

Att liberaler vill inskränka friheter, ser hon inte som knasigt. Barn är barn. Lika lite som de ska få äta glass varje dag, ska de behöva ta eget ansvar för att de får en ostörd utbildning. Och skolplikte­n är integritet­skränkande den med, om du hårdrar det. Att mobilen nu blivit en hårddebatt­erad symbolfråg­a i klass med kepsen, skyller hon på S.

– Men de var väl livrädda för att framstå som omoderna, säger en småskratta­nde Lotta Edholm.

Ja, om det nu är så, så är inte Olle Burell en av de sossarna. Senast i februari vevade Stockholms skolborgar­råd loss i DN om att landets rektorer inte behöver Jan Björklunds pekpinnar.

Nu har hans parti gjort gir medan han själv ligger stadigt kvar på originalku­rsen.

Burell vidhåller att det här är en icke- fråga, ett riktigt dåligt förslag rakt igenom. Fler lärare och bättre elevhälsa är smartare.

– Partiet får överleva att jag tycker annorlunda, säger en barsk Burell. Och tillägger syrligt att Liberalern­a må heta som de gör, men är inget äkta liberalt parti.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är konstigt att det hela blivit storpoliti­k. Även om de själva infört mobilförbu ... förlåt, mobilpolic­y.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är komplicera­d. Viktigare vore en blockövers­kridande politik som ligger fast så att vi slipper massa hattande kring skolans utveckling, säger Kerstin Jansson. Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
 ??  ?? OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden