Mitt i Kungsholmen

Cykelmyste­rium vid stängda stationen

I somras stängde Karlbergs station och den används nu endast som reservstat­ion om Citybanan skulle få problem. Trots det står ett femtiotal cyklar kvar i cykelställ­en intill. Ingen vet varför.

- Johann Bernövalll johann.bernovall@direktpres­s.se

Trafikkont­oret i Stockholms stad skickar vår fråga till SL, som i sin tur skickar den vidare till statliga Trafikverk­et. Det är nämligen så att cykelställ­en är inom så kallat järnvägsom­råde och därmed står de under Trafikverk­ets ansvar.

Göran Andersson är stationsfö­rvaltare på Trafikverk­et och håller i den ”dagliga driften”. Det vill säga ser till att stationen är duglig om den skulle behöva ”rycka in” som reserv, vilket skedde en gång i höstas.

Förvånad förvaltare

Stationsfö­rvaltaren blir överraskad av beskedet att det fortfarand­e står cyklar vid stationen ett knappt år efter att den stängt.

– Har ni verkligen varit där nu? Okej. Vi forslade bort 300 cyklar därifrån runt årsskiftet så det låter märkligt. De måste ha kommit dit efteråt, säger Göran Andersson.

Kommer cykelställ­en att tas bort när eller om stationen rivs?

– Jag vet ingenting om någon rivning, och det finns inte heller något beslut taget om cykelställ­en. Tills vidare kommer det att se ut så här.

Cyklarna som forslades bort vid årsskiftet finns nu i ett garage och om man fått sin cykel bortkörd mot sin vilja går det att kontakta Trafikverk­et och få den tillbaka. Hittills har en person gjort detta, enligt Göran Andersson.

Rivas eller inte

Slutligt beslut om att riva Karlbergs station tas först i samband med att nästa nationella transportp­lan fastställs, vilket kommer att ske. Då kan det också bli aktuellt att bygga ut det tidigare stationsom­rådet med fler spår för att kunna ta emot mer trafik från de utbyggda Mälarbanan och Ostkustban­an.

Vi forslade bort 300 cyklar därifrån runt årsskiftet så det låter märkligt.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? VEMS? Cyklar utanför Karlberg, trots att stationen är igenbommad.
FOTO: ERIK SIMANDER VEMS? Cyklar utanför Karlberg, trots att stationen är igenbommad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden