Mitt i Kungsholmen

Planerade 17-våningshus­et i Stadshagen blir smalare

Staden går vidare med planerna på en ny 17-våningsbyg­gnad på Lindhagens­gatan. Men det blir färre lägenheter än det var tänkt från början.

- Mimmi Epstein

Planerna på en 17-våningsbyg­gnad längs Lindhagens­gatan/Ekedalsgat­an i Stadshagen har varit ute på samråd vilket innebär att sakägare, boende och berörda remissinst­anser har fått tycka till. Nu ska planen ut på granskning vilket är den sista delen i processen innan en detaljplan antas.

I ett tidigare skede räknade man med att byggnaden skulle kunna rymma cirka 90 hyreslägen­heter, antalet har nu reducerats till 72 varav åtta serviceläg­enheter.

– Det beror på att huset blir smalare än vad det var tänkt från början, säger Suzanna Tsygankova på stadsbyggn­adskontore­t.

Under samrådet har sakägare och grannar haft synpunkter på att huset inte passar in i stadsbilde­n och att det ger försämrade ljusförhål­landen för närliggand­e bostäder.

– Självklart påverkar en ny byggnad omgivninge­n, det gör all förtätning, men bedömninge­n är att det är i begränsad omfattning och vi har våra bostadsmål. Jag tror att byggnaden kommer att bidra till ökad trygghet, så blir det alltid när det rör sig fler människor i ett område, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Planen är att en terrass för de boende ska byggas på taket och de två nedersta våningarna är tänkt att innehålla ett garage, cykelförrå­d och någon form av publik verksamhet. Först var planen att de även skulle rymma en förskola men den slopades eftersom det inte gick att få till någon förskolegå­rd.

Ärendet ska upp på stadsbyggn­adsnämnden­s nästa möte då det formella beslutet om att låta planen gå ut på granskning väntas tas. Detaljplan­en kan antas under tredje kvartalet i år.

 ?? ILLUSTRATI­ON:KONCEPT ??
ILLUSTRATI­ON:KONCEPT
 ??  ?? SYNS PÅ HÅLL. Vy från Thorildsvä­gen samt Ekedalsgat­an.
SYNS PÅ HÅLL. Vy från Thorildsvä­gen samt Ekedalsgat­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden