Mitt i Kungsholmen

Annas osynliga solceller säljer som smör – i Kina

- Maria Svensson 073-600 69 35 maria.svensson@direktpres­s.se

Stockholma­ren Anna Svensson skapar solceller som är så välintegre­rade i hus att de inte syns. Det givna målet? Få fler att satsa på solenergi.

Trots att mörkret håller Sverige i ett järngrepp halva året tror Anna Svensson att solceller är framtiden. Hon är bara 31 år men redan känd i branschen för sitt sätt att integrera solceller i byggnader. Hennes dröm om att skapa förnybar energi har hon haft länge.

– Det har alltid funnits ett intresse för att göra något som gör nytta, och jag tror att solceller är framtidens energi genom att den utnyttjar en energikäll­a som är miljövänli­g och gratis, säger hon.

Gångbara solpannor

Anna arbetar på Svenska företaget SolTech Energy som har specialise­rat sig just på integrerad­e solceller. Hon är även innovatöre­n bakom ett av företagets stora satsningar – en takpanna gjord av solceller, som kan ersätta befintliga takpannor på fastighete­r.

– Det bästa med arbetet är att man får göra allt vad det innebär från idé till färdig produkt. Jag ville skapa något enkelt som alla känner till – därför liknar produkten, samt dess läggning, en vanlig betongpann­a. Unikt med denna takpanna (SolTech ShingEl) med integrerad solcell, är att man kan gå på den, den är starkare än en betongpann­a samt att det är lätt att byta ut en enskild solcell om det skulle behövas, säger hon.

Stort i Kina

Den största marknaden för solceller är dock inte i Sverige. Tittar man globalt så installera­r Kina mer än hälften av alla solceller, vilket gör dem till världens största producent av solenergi. För Anna resulterar det i en vardag på Skype eller i ett flygplan till Hangzhou i Kina, där hon ansvarar för företagets verksamhet.

– När man kommer till Kina så kan man förstå varför de satsar på hållbar energi, luften är vissa dar väldigt förorenad, säger hon.

Trots att Kina ligger i framkant så har Anna ändå valt att bo kvar i sin lägenhet i Hägerstens­åsen. Ett enkelt val enligt henne själv.

– Jag vill vara tillsamman­s med min familj och jag trivs här. Så klart är det väldigt mycket resande. Men de jag arbetar med är så himla duktiga och långt före många andra jag träffat, säger hon.

Används på Åsen

På Nyårsvägen 15 i Hägerstens­åsen, inte långt från där Anna bor, har ett hus bytt ut taket till solcellspa­nelerna som Anna skapat, och hon går förbi byggnaden nästan varje dag.

– Det är så kul att se något man gjort kommer till användning. Det var fastighets- skötaren själv som var i kontakt med oss. Man ser knappt att det är solceller, vilket är tanken, säger hon.

För just tanken att göra solcellern­a så osynliga och snygga som möjligt verkar vara Annas drivkraft. På bordet ligger färgade glasrutor och Anna lyfter upp en och håller framför ansiktet, rutan är nästan helt genomskinl­ig, förutom de små svarta prickarna som är spridda över glaset.

– Det är en semitransp­arent solcell. Man ersätter fönstren med dessa. Man kan göra dem i olika färger vilket skapar en spännande fasad och vi ser att efterfråga­n ökar. Det här tror jag är framtiden, säger hon.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? LÅNGPENDLA­RE. Anna Svensson pendlar mellan Hägerstens­åsen och Kina. Här med solcellspa­nelen som hon har tagit fram.
FOTO: ERIK SIMANDER LÅNGPENDLA­RE. Anna Svensson pendlar mellan Hägerstens­åsen och Kina. Här med solcellspa­nelen som hon har tagit fram.
 ?? FOTO: SOLTECH ENERGY ?? SÖDERLÄGE. Solpanelen ligger alltid i söderläge. Den sidan är även fri från skorstenar för att solcellern­a ska bli mer effektiva.
FOTO: SOLTECH ENERGY SÖDERLÄGE. Solpanelen ligger alltid i söderläge. Den sidan är även fri från skorstenar för att solcellern­a ska bli mer effektiva.
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? SOLTAK. Anna Svensson har tagit fram en solcellspa­nel som ersätter takpannor på fastighete­r.
FOTO: ERIK SIMANDER SOLTAK. Anna Svensson har tagit fram en solcellspa­nel som ersätter takpannor på fastighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden