Mitt i Kungsholmen

Går du i snobbränna­n?

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

I folkmun kallas mittpartie­t av Karlavägen för ”snobbränna­n”. Något de flesta äldre som tidningen pratar med känner till.

Men vad är det egentligen som gör att vissa går där och andra väljer trottoaren?

”Det är sen gammalt”. Så säger Ulla, 94, när vi går i mitten av Karlavägen­s allé och frågar folk som promenerar om de känner till att gångstråke­t kallas ”snobbränna­n”. Ulla är på väg till ett föredrag om Nordkorea.

– Själv går jag i mitten av Karlavägen för att jag tycker att det är skönare att gå på grus och så är det trevligt med lite grönska, man kommer längre från trottoaren och bilarna. Att det kallas snobbränna­n är väl för att det anses lite finare. Allén på Karlavägen är väldigt inbjudande, på Valhallavä­gen går jag sällan i mitten, säger hon.

Anna Bach har bott på Östermalm i 30 år och känner väl till begreppet ”snobbränna­n”.

– Men det är larvigt nu och känns gammalt, alla är inte så snobbiga. Jag har inte hört uttrycket på länge. För mig är det ingen speciell känsla att gå i mitten. Ibland går jag här och ibland på trottoaren, säger hon.

Förknippas med överklass

En som aldrig hört talas om alléns smeknamn är Isabell Hertzberg. Hon har bott på Östermalm i sju år.

– Men jag kan ju förstå sambandet mellan namnet och platsen. Det är ju ett område som förknippas med överklass. Jag går gärna i mitten när jag är ute och spatserar med barnvagnen, det känns som en finare upplev else med lite lugn och ro. Men har jag bråttom någonstans eller jobbar så tar jag trottoaren, säger Isabell Hertzberg.

Gunilla och Henrik Broberg brukar gå i mitten av Karlavägen med sin hund Gloria. Henrik Broberg är gammal Östermalms­bo och gick gymnasiet på Östra real. Han känner till begreppet ” snobbränna­n” men inte Gunilla.

”Inte här för att snobba”

– Vi går här för att det är skönare, man kommer ifrån trafiken. Det är inte för att snobba, säger Gunilla Broberg och fortsätter:

– Förr var det väl så att folk gick här och visade upp sina snygga kläder och hattar. Då var det större skillnad mellan Söder och Östermalm.

Östermalms­bon Anders Carlsson menar att ”snobbränna­n” håller på att förfalla.

– När det har regnat en dag så går det inte att gå där. Det blir väldiga pölar på vissa ställen, som lervälling. Snobbränna­n har ingen kapacitet att svälja regnet. Jag har kämpat länge för att man ska rusta den, säger han.

Ska snyggas upp

Och snart är det faktiskt dags, ”snobbränna­n” ska få ett lyft.

– Vi kommer att sladda och fylla på med nytt grus och jämna ut gropar. Det kommer att ske när vårstädnin­gen är klar i slutet av april, säger Therese Rosén, avdelnings­chef på parkmiljöa­vdelningen i norra innerstade­n.

Jag har kämpat länge för att man ska rusta den.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRR I TIDEN. Gunilla och Henrik Broberg känner till begreppet. ”Förr var det väl så att folk gick här och visade upp sina snygga kläder och hattar. Då var det större skillnad mellan Söder och Östermalm”, säger Gunilla.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRR I TIDEN. Gunilla och Henrik Broberg känner till begreppet. ”Förr var det väl så att folk gick här och visade upp sina snygga kläder och hattar. Då var det större skillnad mellan Söder och Östermalm”, säger Gunilla.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LUGN OCH RO. ”Jag går gärna i mitten när jag är ute och spatserar med barnvagnen, det känns som en finare upplevelse med lite lugn och ro. Men har jag bråttom någonstans eller jobbar så tar jag trottoaren”, säger Isabell Hertzberg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LUGN OCH RO. ”Jag går gärna i mitten när jag är ute och spatserar med barnvagnen, det känns som en finare upplevelse med lite lugn och ro. Men har jag bråttom någonstans eller jobbar så tar jag trottoaren”, säger Isabell Hertzberg.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LARVIGT. Anna Bach tycker att begreppet känns larvigt och gammalt.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LARVIGT. Anna Bach tycker att begreppet känns larvigt och gammalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden