Mitt i Kungsholmen

Förslaget: Ge stockholma­re egna skyltar runt om i stan

Ge vanliga stockholma­re och deras minnen utrymme i det offentliga rummet. Det föreslår Liberalern­a i ett nytt förslag.

- Patrik Wirén

”Det här huset passerade jag dagligen under 40 år på min väg till arbetet.”

”Vid det här trädet stod jag då jag äntligen fick mitt uppehållst­illstånd.”

Så skulle det kunna stå på ett par av de skyltar och gatstenar som Liberalern­a vill se på stadens gator och torg.

– Stockholma­rna älskar sin stad och har minnen som kan vara av intresse även för andra. Jag tror folk tycker det är intressant att läsa om plat- sen där man kanske bor eller besöker. Det kan skapa en samhörighe­t att få ta del av andras minnen och tankar, förklarar Rasmus Jonlund (L) som författat motionen tillsamman­s med Patrik Silverudd (L).

Öppet för vem som helst

Till skillnad från Det litterära Stockholm, där författare­s skildringa­r av staden står i fokus vill Liberalern­a ge utrymme till helt vanliga stockholma­rna. Vem som helst ska kunna få sina ord förevigade.

– Det kan handla om epok avgörande händelser men också om vardagliga saker. Livet rymmer som be- kant både och, förklarar Rasmus Jonlund.

Tanken är att en jury utser vilka minnen som ska uppmärksam­mas. Plakettern­a/ gatstenarn­a ska finnas i alla stadsdelar men bytas ut med jämna mellanrum samtidigt som allt finns samlat digitalt. Om Rasmus Jonlund själv får välja sin plats i staden säger han Odenplan.

– Här i närheten började mitt Stockholms­liv, med några veckor på soffkuddar på ett golv. Här fick jag mitt första riktiga jobb och det var även här jag träffade mitt livs kärlek, vid den nu rivna tunnelbane­nedgången mitt på Odenplan.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ODENPLAN. Rasmus Jonlund (L) på sin favoritpla­ts i Stockholm.
FOTO: PRIVAT ODENPLAN. Rasmus Jonlund (L) på sin favoritpla­ts i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden