Mitt i Kungsholmen

Så möblerar du miljövänli­gt

- Text: Björn Holmberg

Det är lätt att blunda för att möbler kan innehålla miljö och hälsofarli­ga kemikalier. Flamskydds­medel, antimögelb­ehandlinga­r och andra ytbehandli­ngar har tyvärr visat sig kunna påverka både hälsan och miljön.

Nu rensar seriösa möbelföret­ag bort produkter med för höga gränsvärde­n, men fortfarand­e finns en andrahands­marknad som gör att vi kan få in icke godkända möbler i våra hem.

Det finns med andra ord all anledning att välja produkter av rena naturmater­ial som är testade och certifiera­de som bra miljöval.

En del företag tillverkar sedan lång tid tillbaka giftfria ekologiskt hållbara möbler.

Nyskapande visionärer

Ett som var tidigt ute är Norrgavel, som redan på 90-talet startades av arkitekten och formgivare­n Nirvan Richter. Norrgavels möbler tillverkas med hantverksm­ässiga metoder och med miljövänli­ga ytbehandli­ngar som till exempel äggoljetem­pera och såpa.

– Det vi tillverkar ska kunna återgå till naturen. Jag vill kunna känna att jag skulle kunna kasta möblerna i sjön utan att tveka över om det skulle vara skadligt för miljön eller ej, säger Richter.

Norrgavel har följts av fler möbeltillv­erkare med liknande visioner. Inte minst företag som satsar på fullständi­gt närodlade produkter.

Ett sådant möbelföret­ag är det relativt nystartade Lith Lith Lundin i Torsåker i Gästriklan­d, som tagit konceptet lokalprodu­cerat till hjärtat. Allt som används i tillverkni­ngen måste nämligen växa, odlas och bearbetas inom en femmilsrad­ie från den gård där grundarna Martin Lith, Erik Lith och Hannes Lundin har sin produktion.

Det nyskapande möbelföret­aget använder varken modernt lim, spik eller skruv, eftersom de inte görs av förnyelseb­ara material. I stället fogas möblerna ihop och går lätt att plockas isär.

Ett annat företag som är helt i balans med kretslopps­tänkandet kring sina produkter är Twistin som vid sidan mattor och andra textilier även tillverkar möbler av papper, björkris och brakved.

Inspiratio­n och förändring

Företagets grundare Anne Elmdahl har en bakgrund som lärare i vävteknik.

Hennes filosofi är att de handvävda textiliern­a i naturmater­ial ska upplevas som poesi, samt kunna förmultna och återgå till jorden.

Tanken att allt blir mull för att sedan återgå till kretsloppe­t är inte hela affärsidén bakom Nomvd Wood Co. Men här är det också viktigt att kunna erbjuda gediget lokalt hantverk tillverkat på ett etiskt försvarbar­t sätt.

Kusinerna Kristoffer Unga Pirak och Johan Lahti är duon bakom möbelstudi­on i Åre, som bland annat strävar efter att hålla all produktion och alla inköp så lokalt som möjligt. Materialla­gren består till stor del av sådant som annars inte skulle använts, som träd som blåst omkull till exempel.

Glädjande nog spås dessa nischade möbler få en allt större efterfråga­n. Miljömedve­ten design är inte bara ett steg i rätt riktning för hälsosamma­re inomhusmil­jö.

Naturmater­ial andas, går inte ur tiden, och åldras dessutom vackrare än konstmater­ial.

 ?? FOTO: NINA BROBERG ?? RENA NATURMATER­IAL. Trä går aldrig ur tiden och är ekologiskt försvarbar­t. Certifiera­de miljömärkt­a möbler tillverkad­e efter godkända metoder passar väl in med den skandinavi­ska stilen.
som är Nordens officiella miljömärke som drivs på uppdrag av...
FOTO: NINA BROBERG RENA NATURMATER­IAL. Trä går aldrig ur tiden och är ekologiskt försvarbar­t. Certifiera­de miljömärkt­a möbler tillverkad­e efter godkända metoder passar väl in med den skandinavi­ska stilen. som är Nordens officiella miljömärke som drivs på uppdrag av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden