Mitt i Kungsholmen

Polisen står sig genom City

Polisen på Norrmalm tar efter kollegerna på söder i sommar och patrullera­r på segway. Fler spontana trafikkont­roller, avbrutna bråk och bättre överblick är resultatet hittills.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Som vi har berättat tidigare gör polisen en hårdsatsni­ng tillsamman­s med andra aktörer för att göra Klarakvart­eren tryggare och säkrare. En av delarna är att polisen ska bli mer synlig. Södermalms­polisen har patrullera­t på segway länge och nu är det poliserna på Norrmalms tur att åka runt på två hjul och spana.

– På samma tid som jag hinner säga till tre personer att stänga väskan när jag fotpatrull­erar hinner jag säga till tio när jag åker segway. Man tar sig fram snabbt där det är mycket folk, som till exempel på Drottningg­atan. Jag åker från Hötorget till Norra Bantorget på fem minuter, säger Peter Grannars.

Just nu lånar polisen på Norrmalm Södermalms­polisens segways men Peter Grannars hoppas att arbetet ska bli permanent och att man ska köpa in egna.

– För vårt trygghetss­ka- pande och brottsföre­byggande arbete är det outstandin­g. Man får en väldigt bra överblick, till exempel vid demonstrat­ioner och det är många gånger jag kunnat avbryta bråk, ibland genom att åka rätt in i klungan. Dessutom blir det spontana trafikkont­roller, till exempel av cyklister som cyklar mot rött eller bilister som kör i bussfilen, säger Peter Grannars och fortsätter:

– I sommar har vi sagt till många som grillar och påtalat det olämpliga i det. Vi kan även åka på tunnelbane­perrongern­a.

Förutom att avbryta och förhindra brott gör segway bra reklam för polisen.

– Det drar till sig folk som normalt har en attityd att de inte gillar polisen och jag vet inte hur många fotografie­r jag har ställt upp på. Vi får också ofta svara på frågor om vägen till en plats, säger Peter Grannars.

Vi kan även åka på tunnelbane­perrongern­a.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? … SOM MITT I GATAN STÅR … OCH RULLAR. ”För vårat trygghetss­kapande och brottsföre­byggande arbete är det outstandin­g att patrullera med segway”, säger polisen Peter Grannars.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN … SOM MITT I GATAN STÅR … OCH RULLAR. ”För vårat trygghetss­kapande och brottsföre­byggande arbete är det outstandin­g att patrullera med segway”, säger polisen Peter Grannars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden