Mitt i Kungsholmen

Udda C-draget: flytande valstuga

- Patrik Wirén

I helgen drar partiernas valkampanj­er igång på allvar med valstugor och affischeri­ng. Men för Centern kastade valrörelse­n loss redan förra helgen. Det var då deras flytande valstuga sjösattes för att möta väljare vid Stockholms kajer.

Nu börjarvalk­ampenjerna på allvar, med affischer och valstugor. De stugor som står på land alltså. Centerns flytande valstuga, elbåten E/S Movitz, har synts sedan en vecka.

– Viktigast för oss är att nå så många som möjligt, och ju tidigare vi sätter igång desto fler samtal hinner vi med. Båten fungerar som en traditione­ll valstuga med den skillnaden att den kommer till den som befinner sig vid någon av Stockholms kajer, säger partiets gruppledar­e Karin Ernlund.

Tydlig symbol

E/S Movitz tillhör Vasakronan och används dagtid i linjetrafi­k. Centern hyr in den under kvällar och helger.

– Båten är en tydlig symbol för vad vi står för. Vi vill ha fler pendelbåts­linjer och samtidigt visa att det går att köra båtar på el. Sedan är det klart att det är många partier som slåss om utrymmet och att vi måste hitta sätt att synas, säger hon. Satsar ni mer i år än inför valet 2014?

– Absolut. Vi har fler medlemmar och valarbetar­e än förra gången och trycker till exempel upp många fler affischer, säger Karin Ernlund som dock poängterar att de inte har bättre ekonomi än andra partier.

– Vi lever på mandatstöd som alla andra. Det handlar enbart om prioriteri­ngar, säger hon.

När vi frågar partierna i Stadshuset om deras valkampanj­er så sticker Centerns elbåt ut. Dörrknackn­ing, flygblad, valaffisch­er, valstugor och en ökad närvaro i sociala medier är det som gäller även i valet 2018. De flesta partier möter väljarna på ungefär samma sätt, även om till exempel Fi genomfört en strandkamp­anj under sommaren. Det finns uppenbarli­gen en stark tilltro till det traditione­lla kampanjand­et.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VALSTUGA. Med hjälp av den eldrivna båten möter Centern potentiell­a väljare på stadens kajer.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VALSTUGA. Med hjälp av den eldrivna båten möter Centern potentiell­a väljare på stadens kajer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden