Mitt i Kungsholmen

Stans mäktigaste vägg växer fram

Trevor Cooper-Williams och Henrik Bolander från Klätterver­ket har snart färdigstäl­lt en dröm. Stockholms högsta klätterväg­g – inhyst i det historiska Mätarehuse­t i Gasverket.

- Johann Bernövall

Fram till 2011 användes byggnaden i Hjorthagen, vars äldsta del byggdes redan 1893, för att mäta gasen i det stora Gasverket. Klätterver­ket, som redan driver en klätteranl­äggning i stan, var tidigt ute och visade intresse för att bygga i någon av de gamla Gasverket-byggnadern­a. Till slut föll valet på Byggnad 7 som också kallas Mätarehuse­t.

– Den passar otroligt bra för ändamålet då vi inte behöver ändra någonting i själva strukturen invändigt. Det har snarare faktiskt handlat om få bort alla rör och planera för olika sorters klätterväg­gar i de olika utrymmena, säger Henrik Bolander.

Det där med rören, ja. Byggnaden inhyste tidigare vad man kan kalla för en labyrint av metallrör.

– Det handlar om 300 ton med metall som vi lyft ut ur byggnaden. Samtidigt gör vi allt för att bevara byggnadens historiska värde, säger Trevor Cooper-Williams, vd för Klätterver­ket, och fortsätter:

– Vi har sparat mycket gamla grejer som vi kommer att ha som inredning. Bland annat den största gaspumpen. Det är klart att man lärt sig mycket om hur det fungerade förr. Det är fascineran­de.

Den unika miljön är något som man tror kommer att locka folk, trots att man blir den första verksamhet­en som öppnar i det gamla Gasverket. Förhoppnin­gen är att kunna öppna till lucia i år.

– En så speciell miljö kommer attrahera. Och vi kommer erbjuda den högsta väggen i Stockholm med 17 meter, säger Trevor CooperWill­iams.

Utöver de höga väggarna så finns det flera lägre väggar där man kan ägna sig åt så kallad bouldering. En mer social form av klättring på låga väggar.

– Bouldering är väldigt kul eftersom man kan göra det i grupp och turas om. Det blir ett sätt att umgås, säger Henrik Bolander.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SLUTSPURT. Snart är klätterväg­gen färdig.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SLUTSPURT. Snart är klätterväg­gen färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden