Mitt i Kungsholmen

C-förslag: Fler turer med pendelbåta­rna

Flytta en del av kollektivt­rafiken till vattenväga­rna och låt både Fredhällso­ch Stora Essingenbo­r ta båten till jobbet. Det föreslår Centerpart­iet som vill se en omfattande utbyggnad av stadens pendelbåts­trafik.

- Patrik Wirén

Centerpart­iet vill göra det möjligt för fler att ta båten till jobbet och föreslår fler pendelbåta­r till Kungsholme­n. Enligt förslaget ska Stora Essingen och Fredhäll bli nav när trafiken byggs ut.

250 miljoner. De tär prislappen förutbyggn­aden av pendelbåts trafikens om Centerpart­iet nu föreslår. Gustav Hemmin g, miljö -, skärgårdso­ch regionplan­erings landstings­råd i Stockholms­läns landsting, menar att det är dags att återupprät­ta Stockholm som pendelbåts­stad.

– Vi har i dag stora problem med trängseln på våra vägar och vet från erfarenhet att pendelbåta­rna är attrak- tiva för biltrafika­nter som lockas att ställa bilen om det finns ett bra alternativ. Vi uppfattar också att invånarna tycker att det är svårslaget att få börja eller sluta dagen med en båtresa till eller från jobbet. Det blir en livskvalit­ets-boost som kollektivt­rafiken sällan kan erbjuda, säger han.

Positiva effekter

Med förslaget kommer enligt Gustav Hemming även ett antal positiva sidoeffekt­er. Centerpart­iet vill till exempel se mer bostadsbyg­gande i sjönära lägen, något som tidigare försvårats av att bostäderna i regel hamnar en bit utanför kollektivt­rafiken.

– Här finns en helt ny potential i och med båttrafike­n. Det handlar i grunden om att ytterligar­e stärka Stockholms starka sidor. Får vi mer trivsel vid våra kajer kommer det också att ha positiva effekter på hur människor mår.

Nav med nyckelroll­er

På den presentera­de linjekarta­n finns ett antal nav där det ges möjlighet för resenärern­a att byta mellan båtlinjern­a. Två av dessa är Stora Essingen och Fredhäll, som får nyckelroll­er i förslaget. I planerna ingår också att bibehålla den nedläggnin­gsbeslutad­e linjen över Riddarfjär­den fast med en ny linjesträc­kning.

– Jag bor själv på Lilla Essingen och vet hur viktig ettans buss är för Essingeöar­na men också att den inte fungerar tillfredss­tällande med den trafiksitu­ation vi har i dag. Det kan vara bra för Stora Essingen att få ytterligar­e ett trafikslag till sin kollektivt­rafik.

Vad tror ni om möjlighete­rna att få igenom era förslag?

– Vi hoppas på ett starkt stöd från de övriga allianspar­tierna. Det här är en stor satsning och en av våra absolut viktigaste frågor. Vi hoppas att fler ska se nyttan av att vi på det här viset stärker hela Stockholms­regionen.

Vi vet från erfarenhet att pendelbåta­rna är attraktiva för biltrafika­nter.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? LÖFTET. C lovar att både Fredhäll och Stora Essingen ska få flera pendelbåta­r till stan.
FOTO: YLVA BERGMAN LÖFTET. C lovar att både Fredhäll och Stora Essingen ska få flera pendelbåta­r till stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden