Mitt i Kungsholmen

Rekordsomm­ar ökar reslusten

Sommarens värmebölja ser ut att ha påverkat valen av resmål. Men enligt de jämförelse­sajter vi har pratat med finns inga tecken på att reseintres­set har dämpats. Tvärtom.

- Patrik Wirén

Sommaren 2018 slog alla rekord när det gällde antal soltimmar och uppmätta temperatur­er.

Den extrema hettan innebar också att intresset för de traditione­llt sett mest populära soldestina­tionerna minskade. Hos reseguiden.se gick de organiska sökningarn­a ned 12 procent under juni och juli, jämfört med året innan.

– Vi trodde nog att nedgången skulle vara ännu större. I fjol såg vi att efterfråga­n på solresor började redan innan midsommar men i år kom allting betydligt senare. Eftersom det var så fint här hemma var folk sena med att boka resor, säger Tony Ryttersson, produktans­varig.

Även resesökmot­orn Momondo påverkades av den ovanligt varma svenska sommaren. En typ av resor gick ned, samtidigt som en annan ökade.

– Till vissa av de traditione­llt sett mest populära soldestina­tionerna kan vi se en minskning jämfört med tidigare år. Men vi ser även en tydlig ökning av stadsresor till resmål som Köpenhamn, Los Angeles och Lissabon, konstatera­r Carl Sundberg som är svensk talesperso­n för Momondo.

”Bleisure” kommer öka

Han säger att det är svårt att spekulera framåt, inte minst med tanke på att det har varit en ovanligt varm sommar. Men vad gäller framtida trender tror han sig ändå se att två sorters resor kommer att öka.

– Den första är ”bleisure” det vill säga att man vill kombinera business and pleasure, att ta vara på jobb- resorna för att även hinna med upplevelse­r för egen del. En annan stark trend är det kulinar iska resandet. Restaurang och matuppleve­lser kommer att vara en ännu viktigare del av semestern, säger han.

Ingen klimatpåve­rkan

De återkomman­de värmerekor­den och skogsbränd­erna som rasade i landet gjorde även att klimatfråg­an återigen hamnade på agendan.

Men enligt Tony Ryttersson på reseguiden.se är det ingenting som påverkat svenskarna­s resvanor.

– Nej, vi ser ingen nedgång i antalet bokade flygresor. Det är fortfarand­e väldigt billigt att resa, vilket konsumente­rna har lärt sig att utnyttja. Men vi ser en skillnad i att folk inte bara reser för sol och bad utan av andra anledninga­r, som till exempel träningsre­sor. Resandet fortsätter öka från år till år och svenskarna flyger allt oftare utomlands, säger han.

Barcelona ........................................ -33,5 % Malaga ............................................ -30,3 % Palma de Mallorca ........................... -13,1 % Alicante ........................................... -10,6 %

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NYA VANOR. Resandet fortsätter öka, men nu vill svenskarna ha mer än bara sol och bad – upplevelse­r och storstäder står högt i kurs.
FOTO: MOSTPHOTOS NYA VANOR. Resandet fortsätter öka, men nu vill svenskarna ha mer än bara sol och bad – upplevelse­r och storstäder står högt i kurs.
 ??  ?? Statistike­n bygger på sökningar från Momondo.se i maj, juni och juli 2018, jämfört med samma period 2017. Det är för flygsöknin­gar gjorda på momondo.se med avresa från Sverige.
Statistike­n bygger på sökningar från Momondo.se i maj, juni och juli 2018, jämfört med samma period 2017. Det är för flygsöknin­gar gjorda på momondo.se med avresa från Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden