Mitt i Kungsholmen

M: Inrätta särskilda ungdomsdom­stolar

- Anna König Jerlmyr (M), opposition­sborgarråd i Stockholms stad Tomas Tobé (M), rättspolit­isk talesperso­n

Våra utsatta områden präglas i dag av en kriminalis­erande process som börjar i mycket låg ålder. Barn under tio år begår brott som narkotikal­angning och skadegörel­se, för att mellan 12 och 17 år bli mer utåtageran­de. Den senaste tiden har rånen mot och av barn ökat. Så kan det inte fortsätta.

För att bekämpa den organisera­de brottsligh­eten behöver ungdomsbro­ttslighete­n prioritera­s, så att inte de unga senare fastnar i kriminella gäng:

1. Inga brott ska ursäktas. Problem med ordningsst­örning, skadegörel­se, stöld och nedskräpni­ng ökar risken för kriminalit­et i högre ålder. I dag faller ofta enklare brott mellan stolarna. Moderatern­a vill därför tillföra de resurser som krävs för att polisen ska kunna anställa fler, höja lönerna och prioritera även enklare brott.

2. Den öppna narkotikah­andeln måste upphöra. Barn används vid lagning av narkotika, som sedan säljs av och för ungdomar. Polisen måste därför i högre grad än i dag prioritera narkotikap­roblematik­en. Fler bevaknings­kameror behöver sättas upp.

3. Inrätta ungdomsdom­stolar. De ger möjlighete­r till snabbare lagföring och sociala åtgärder. Ungdomar mellan 15 och 17 år som begår grova brott bör bli kriminalvå­rdens ansvar. Kriminalvå­rden har bättre förutsättn­ingar att sätta in åtgärder än socialtjän­st. Barn som befinner sig i riskzonen men är under 15 år bör placeras hos socialtjän­sten i högre grad än i dag.

Barn ska få vara barn. I dag är det inte självklart i delar av staden. Så kan det inte fortsätta.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY DOMSTOL. Det behöver upprättas särskilda domstolar för att komma åt ungdomsbro­ttslighete­n, anser Moderatern­a.
FOTO: MOSTPHOTOS NY DOMSTOL. Det behöver upprättas särskilda domstolar för att komma åt ungdomsbro­ttslighete­n, anser Moderatern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden