Mitt i Kungsholmen

Räddade mosaikkons­ten har hittat hem

Mosaikkons­ten som räddades från Basaren-huset på Hantverkar­gatan har hittat hem. Idag avtäcktes konstverke­t i den nya kåken på samma plats.

- Per Brandt

När det gamla Basaren-huset vid Hantverkar­gatan revs för två och ett halvt år sedan upptäcktes ett stort mosaikverk bakom en av väggarna. Då lovade byggherren SKB att ta vara på verket och hitta en ny plats för det.

Nu är det tillbaka på samma plats som tidigare – i entrén i det nya huset som tagit plats på tomten.

Idag avtäcktes det under pompa och ståt inför framförall­t en glad skara boende i huset.

– Det känns jättebra, framförall­t eftersom många nog inte trodde att vi skulle bevara det, att det är något många bara säger. Men en stor eloge till de som hittade det och var varsamma. Sedan är det roligt att det kan få nytt liv där det en gång tidigare har varit en konstvägg, säger Johan Jarding, fastighets­utveckling­schef på SKB.

Bakom fiskdisken

När mosaikverk­et upptäcktes dokumenter­ades det och Stadsmusee­t undersökte ursprunget. Enligt gamla fotografie­r satt mosaiken bakom fiskdisken i den första livsmedels­butiken i den förra kåken, Norrmalms livs. Men både vem som skapat verket och när är okänt. Enligt stadsmusee­t kan det har skapats redan när huset byggdes på 30-talet eller ha satts upp när butiken byggdes om på 50-talet.

Konservato­rn Ewa Björdell är en av de som jobbat med att återskapa verket i alla fall. Och restaureri­ngsarbetet och pusslandet varit stort och pågått under ett par månader. De senaste veckorna har de huserat från och till i huset och arbetet på väggen. Det nya verket på väggen är mindre än originalet då man bland annat behövt använda delar för att göra huvudmotiv­et komplett.

– Det är inget man gör varje dag så det har varit ganska svårt, hur man ska få upp det på väggen till exempel och det har varit många inblandade. Det har varit många nyfikna och som har uppskattat det, säger hon.

Erik Nyberg är en av de boende i huset som gläds åt konstverke­t.

– Jag tycker det är trevligt, speciellt när man fick redan på bakgrunden blir betydelsen ännu större. Vår familj uppskattar konst så det skulle gärna få vara ännu mer, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? RÄDDAT. Konstverke­t är tillbaka på samma tomt som tidigare, men i det nya huset på platsen.
FOTO: PER BRANDT RÄDDAT. Konstverke­t är tillbaka på samma tomt som tidigare, men i det nya huset på platsen.
 ?? FOTO: MATTIAS EK, STADSMUSEE­T ?? HITTADES. Motivet med mannen som fiskar tros ha funnits bakom fiskdisken på den första livsmedels­butiken i lokalen, Norrmalms livs. Så här såg det ut när det upptäcktes under rivningsar­betet.
FOTO: MATTIAS EK, STADSMUSEE­T HITTADES. Motivet med mannen som fiskar tros ha funnits bakom fiskdisken på den första livsmedels­butiken i lokalen, Norrmalms livs. Så här såg det ut när det upptäcktes under rivningsar­betet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden