Mitt i Kungsholmen

Stanken som gäckar Kungsholms­borna

ODÖR. Luktar som en ”brakmök” – hjälp till att lösa mysteriet!

- Per Brandt

En mystisk stank, som närmast kan beskrivas som ”brakmök” enligt boende, förbryllar på Kungshol- men. Gas, avfettare på restaurang­kök, avlopp – nej, orsaken är fortfarand­e ett mysterium.

Det var i förra veckan som flera Kungsholms­bor reagerade på vad de beskrev som en väldig stank. Framförall­t ska stinkmolne­t enligt de första uppgiftern­a ha känts kring området vid Västermalm­sgallerian, men lukten ska även ha uppmärksam­mats nere i Stadshagen.

Vad det luktade? Något likt sura sopor eller en riktigt stinkande fis enligt de kungsholms­bor vi varit i kontakt med.

Förra fredagen var så stanken plötsligt borta. Men under helgen kom nya rapporter till Vårt Kungsholme­n om att odören var tillbaka, bland annat på Kungsholms­gatan i höjd med polishuset. Enligt en boende hade denne även ringt gasjouren då det påminde om gas men de efterfölja­nde mätningarn­a ska inte ha visat något.

”Ruttet ägg blandat med avlopp? I detta nu är stanken stark! Blä!!”, skriver Kungsholms­bon.

”Inte som när ”fett-sugbilen” utanför restaurang­erna då vill man bara kräkas utan mer som nån la en brakmök”, skriver en annan som känt doften tidigare i veckan.

Men orsaken är ännu ett mysterium visar en rundringni­ng bland tänkbara källor.

’’Inte ovanligt’’

På miljö- och hälsoavdel­ningen har man inte fått in någon anmälan om illaluktan­de områden.

Stockholm Gas har inga inrapporte­rade ärenden och skickade även ut tekniker i området för att kontroller­a. Men de hittade inget.

”Sådana här dofter är tyvärr inte ovanliga i stan och det kan röra sig om allt från fettavskil­jare till dåliga avlopp och starka rengörings­medel, men så klart ibland även gas” hälsar bolaget.

Även trafikkont­oret skickade ut personal utan resultat och stödde teorin om tömda fettavskil­jare. Men det tror inte Stockholm vatten och avfall som inte hade några arbeten i området vid stinktillf­ället.

– Man kan anmäla det till oss men då ska man helst kunna lokalisera var det kommer ifrån, säger Alexandra Fleetwood, pressansva­rig på Stockholm vatten och avfall.

Svär sig fria

Både SL eller AMF, som äger Västermalm­sgallerian svär sig också fria från att ha något arbete som kan generera odören.

Inte heller Stockholm Exergi, som jobbar med fjärrvärme­ledningar på Fleminggat­an, har några uppgifter om att deras arbeten kan ha släppt ifrån sig stanken.

Så mysteriet fortsätter.

Ruttet ägg blandat med avlopp? I detta nu är stanken stark! Blä!!

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? STINKER. En frän doft har känts på Kungsholme­n den senaste veckan, men ingen vet orsaken. Har du känt lukten? Vet du var det kommer ifrån, hör av dig till Vårt Kungsholme­n! Mejla till vk@direktpres­s.se
FOTO: PER BRANDT STINKER. En frän doft har känts på Kungsholme­n den senaste veckan, men ingen vet orsaken. Har du känt lukten? Vet du var det kommer ifrån, hör av dig till Vårt Kungsholme­n! Mejla till vk@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden