Mitt i Kungsholmen

NÅGON SOM VILL SIMMA RUNT LILLA ESSINGEN I FULLMÅNE?

2,1 kilometer simning i öppet vatten. I mörker under fullmånen. I veckan hölls ett udda event runt Lilla Essingen.

- Text: Per Brandt

Frågan kan tyckas något udda för gemene man, men inte för Martin Belak och hans kompisar.

Runt 14-15 grader i vattnet. Kallt i luften. Mörkt. Varför inte kasta sig i och simma runt Lilla Essingen? Kanonidé tyckte runt 20 tappra själar när eventet Lilla Essingen night swim hölls för andra året i rad i tisdags.

– Vi snackade förra året kring vad vi kunde göra för lite galna grejer och kom på att vi inte hade simmat på natten. Sedan sa vi att det vore kul att göra det när det är fullmåne, och det blev riktigt viralt. Så nu tänkte vi att vi kör igen, säger Martin Belak, en av de aktiva i öns Facebookgr­upp för öppet vatten-simning och en av de som arrangerad­e eventet.

Personal på sup-brädor

För ett par veckor sedan arrangerad­es en ”Big Swim”-tävling runt ön. Men kvällens aktivitet är ingen tävling. Deltagarna simmar i egen takt och följs av personal på sup-brädor för att båda lotsa rätt i mörkret och finnas till hjälp om det skulle behövas.

– Det handlar om upplevelse­n och att ha kul. Det är en utmaning att navigera i mörkret, säger Martin Belak.

Och det är många utanför Facebook- gruppen som letade sig till kajen i Luxparken. Som Lena Jans- son, Markus Wrååke och Sofia Ahlqist. Sofia simmade förra året och drog med sig de andra två i år.

– Jag simmar mycket borta i Järla annars men det ska bli roligt att testa det här. Jag har aldrig simmat i mörkret tidigare så det blir en utmaning, säger Lena Jansson innan det är dags att kasta sig i med en livboj.

Hoppade i klockan åtta

Vid klockan 20 hoppade deltagarna i och startade den cirka 2,1 km långa simningen runt ön, till en början med motvind och med molntäcke som skymde månen. Under simturen följdes de av vänner men även en del Lilla Essingebor som tog chansen att se pärlbandet av lysbojar i vattnet. Till slut, när deltagarna närmade sig kajen på nytt, lyste även månen som belöning.

Efteråt var det många nöjda deltagare som bland annat bjöds på gifflar. Anna Tillstam och Tore Lundqvist var nöjda efter sin simning..

– Det var jättetrevl­igt. Häftigt, säger Tore.

– Det var jätterolig­t. Det är första gången jag simmade i mörker och det var svårnavige­rat, säger Anna.

Kunde ni njuta av månskenet?

– Ja, även under broarna. När vi kom runt här borta så stannade vi upp en stund också, säger Anna.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KVÄLLSSIMM­ARE. Ett 20-tal deltagare startade för att simma runt Lilla Essingen. I vattnet var det runt 15 grader. Sup-paddalre följde med som ledsagare.
FOTO: JANNIE FLODMAN KVÄLLSSIMM­ARE. Ett 20-tal deltagare startade för att simma runt Lilla Essingen. I vattnet var det runt 15 grader. Sup-paddalre följde med som ledsagare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULLT. Sofia Ahlqvist, till höger, simmade förra året och drog med sig Lena Jansson och Markus Wråke i år.
FÖRVÄNTANS­FULLT. Sofia Ahlqvist, till höger, simmade förra året och drog med sig Lena Jansson och Markus Wråke i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden