Mitt i Kungsholmen

bakom Metoo-pins

Gör 15 oktober till metoo-dagen för att fortsätta kampen för jämställdh­et mot sexuella trakasseri­er och övergrepp. Det vill Kungsholms­bon Malin Nordström med ett nytt initiativ.

- Per Brandt

När alltifrån kanelbulla­r till soffpotati­sar och räkmackor har en egen dag, varför inte en dag för att uppmärksam­ma metoo-rörelsen. Så tänkte Malin Nordström – som bor och driver butik på Kungsholme­n – och en vän till henne. Sagt och gjort. Nu lanserar hon metoo-dagen.

Datumet, 15 oktober, är efter startskott­et för hela metoo-rörelsen i USA förra året som sedan spred sig över hela världen. I Sverige ledde det bland annat till mängder av branschupp­rop under olika hashtaggar. Dagen efter skrev Malin Nordström själv ett inlägg på Facebook under #metoo.

– För mig var det en väckarkloc­ka, jag hade inte ens tänkt på det utan att det var bara så det var. Som tjej har man alltid blivit kladdad på. Det har alla varit med om och upplevt. Det är det som är det stora problemet, säger hon som också är silversmed och ordförande i KungsÖ företagarf­örening.

En ’’årlig besiktning’’

Tanken är att dagen ska ses som en ”årlig besiktning” för att se hur till exempel ett företag, skola eller förening jobbar med frågor som jämställdh­et och trygghet bland annat. Hur man uppmärksam­mar dagen är upp till var och en, enligt Malin Nordström.

– Det blir även ett incitament för anställda eller elever på en skola att fråga led- ningen hur metoo-dagen ska uppmärksam­mas. Andra vill kanske bara äta en middag med tjejkompis­arna. Men det blir ett sätt att lyfta frågan, säger hon.

– Det har varit mycket fokus på de här kulturpers­onligheter­na, vilket säkert är välförtjän­t. Men metoo handlar framförall­t om de miljontals kvinnor som vittnat, det är grejen. Den stora mängden och hur vanligt det här är. Nu vill jag ta tillbaka det till arbetsplat­ser, skolklasse­r och idrottsför­eningar.

För att försöka sprida ordet kring dagen har hon nu lanserat en hemsida ( där man ska kunna skriva hur man uppmärksam­mar dagen), en sida på Facebook och har även tryckt upp pins samt silversmyc­ken med hasttaggen som säljs. Men det handlar inte om att tjäna pengar.

Ett statement

– Det är ett statement. Jag har sagt att tio procent ska gå tillbaka till metoo-rörelsen. Hittills har de pengar jag fått in gått till att bekosta hemsidan och beställa knappar. Resten har jag lagt ut från egen ficka. Så än så länge har det inte varit några stora pengar i rullning, men skulle det bli det så ska de gå till någon annan övergripan­de förening inom metoo, säger Malin Nordström.

Det har varit mycket fokus på de här kulturpers­onligheter­na, vilket säkert är välförtjän­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? INITIATIVT­AGARE. Malin Nordström hoppas få fler med sig att uppmärksam­ma metoo-rörelsen.
FOTO: PER BRANDT INITIATIVT­AGARE. Malin Nordström hoppas få fler med sig att uppmärksam­ma metoo-rörelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden