Mitt i Kungsholmen

Till nästa val har vi Stockholms­partiet 2.0

-

Demokrater­na i Göteborg bildades så sent som 2017, men redan i höstens val knep partiet nästan 17 procent av rösterna i Göteborgs stad. Demokrater­na lyckades med detta konststyck­e genom att lova att de kommer göra precis allt som står i deras makt för att stoppa Västlänken – den järnvägstu­nnel som just nu byggs under centrala Göteborg.

Lokala partier som går starkt i kommunval är inget nytt. I Stockholms­området finns flera exempel. Nykvarnspa­rtiet fick hela 31 procent i höstens val och befäste därmed positionen som den kommunens i särklass största parti. Även Waxholmspa­rtiet är numera störst i sin kommun med 24,6 procent.

Andra exempel är Lidingöpar­tiet, Tullingepa­rtiet, Rönningepa­rtiet, Öpartiet, Sorundanet Nynäshamns kommunpart­i, Väsbys bästa och Nackalista­n som alla går starkt i sina respektive kommuner.

Gemensamt för många av de här partierna är att de bildats kring en fråga. Inte sällan har de velat bryta loss sin välbärgade kommundel från en mindre bemedlad storkommun som de anser är toppstyrd långtifrån folket. Partierna har ofta ett starkt bevarandep­erspektiv och en fast övertygels­e om att ens egna skattepeng­ar alltid satsas på någon annan.

Sedan Stockholms­partiet trillade ur kommunfull­mäktige 2002 har Stockholms stad inte haft något renodlat lokalt parti i kammaren. Med tanke på hur heta bevarandef­rågorna är – inte minst i innerstan där striderna kring Nobel Center och Fredhällsp­arken tros ha påverkat valet – är det lite märkligt.

Min gissning är att vi snart har ett Stockholms­parti 2.0 som strider för att innerstan ska bli en egen kommun som bör fredas från all framtida exploateri­ng. Runt 10 procent av rösterna i valet 2022 kan de nog skrapa ihop. Eller vad tror ni?

 ?? HAMPUS JARNLO Nyhetschef ??
HAMPUS JARNLO Nyhetschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden