Mitt i Kungsholmen

Här är gågatorna folk irriterat sig mest på

För hög volym och för mycket fylla – Skånegatan­s nya gågata har fått grannar att rasa i sommar. Nu ska staden tillsamman­s med polisen och socialen se över hela projektet med sommargåga­torna.

- Per Brandt

I år var det rekordmång­a ställen som fick sommargåga­tor eller sommartorg i stadens satsning ” Levande Stockholm”, i år även i ytterstade­n. Nu har alla uteserveri­ngar, blommor och sittbänkar plockats bort och trafikkont­oret summerar vad man tycker generellt är en lyckad säsong med få klagomål inrapporte­rade.

Men en gata sticker ut när det gäller klagomål – Skånegatan.

Gatan, från Nytorget till Renstierna­s gata, är sedan tidigare en av tre permanen- ta sommargåga­tor men i år förlängdes sträckan ytterligar­e två kvarter till tidigare klagande krögares glädje. Men bland många boende är ilskan stor.

När andra sommargåga­tor på sin höjd har haft en handfull riktiga klagomål har Skånegatan haft 23 stycken. Och det är främst kring den nya sträckan, lägger man till övriga gågatan är det 32 klagomål, hälften av de totala i staden.

Fylla och höga ljud

Framförall­t har många klagomål kring för hög ljudnivå och för mycket fylla även efter krogarnas stängning.

Nu ska alla synpunkter och hela projektet utvärderas.

– I huvudsak har säsongen fungerat bra men tittar man på statistike­n har Skånegatan fått många synpunkter. I kombinatio­n med att den varma sommaren så har många haft fönstren öppna utåt gatan också, säger Hans-Olov Blom, projektled­are för Levande Stockholm vid trafikkont­oret.

– Vi har inte agerat så mycket på just ljudnivåer­na, initialt var det många som tyckte att det kördes för fort så vi har bland annat möblerat om. Men vi ska träffa polismyndi­gheten och socialförv­altningens alkoholenh­et och utvärdera kring bland annat hur man förhåller sig till öppettider. Det är något vi gör generellt men vi kommer självklart också titta där det varit mest synpunkter och klagomål.

Kan det bli tal om att begränsa öppettider­na ytterligar­e för uteserveri­ngarna?

– Det är för tidigt att svara på. Vi ska göra en utvärderin­g kring hur de andra myndighete­rna har sett på de här delarna också, det som har kommit in är vad medborgarn­a tycker, säger Hans-Olov Blom.

Osäker framtid

Men hela framtiden för stadens sommargåga­tor, förutom de redan permanenta, är osäker. Trafikkont­oret väntar på direktiv från politikern­a, där det kommande styret som bekant är oklart. Till dess tas inga beslut.

– Det är svårt att säga i det politiska läget som är vad som kommer att ske. Vi har haft ett uppdrag från trafiknämn­den och måste på något sätt beakta de synpunkter som kommit in och utvärdera med berörda myndighete­r. Sedan får vi se vad som påpekas i budgeten som ska tas i kommunfull­mäktige i november.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KLAGOMÅL. Skånegatan­s sommargåga­ta fick klart flest klagomål.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KLAGOMÅL. Skånegatan­s sommargåga­ta fick klart flest klagomål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden