Mitt i Kungsholmen

C och L vägrar samarbeta med S

Även om det råder dödläge i politiken i Stockholms stad har vissa besked skärpts. För L och C gäller endast ett alternativ.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Sverigedem­okraternas vågmästarr­oll i Stockholms kommunfull­mäktige har tvingat fram nya alternativ när det gäller att skapa en politisk majoritet kommande mandatperi­od, eftersom inget parti vill samarbeta med SD.

Lotta Edholm (L) gör det nu ännu tydligare än tidigare att det enda deras sikten är inställda på är att skapa en majoritet med M, C, KD och Miljöparti­et.

– Det finns ingen plan b. Det är det här som är vår verkliga ambition. För det första skulle det bli ett majoritets­samarbete med en stark politisk mitt och för det andra skulle det leda till att SD inte ges någon vägmästarr­oll överhuvudt­aget, säger Lotta Edholm.

Tror på majoritet

För henne är ett majoritets­styra extra viktigt då det ser ut som att Sverige och Stockholm är på väg in i en lågkonjunk­tur. Och hon tror att Alliansen faktiskt lyckas bilda en majoritet med MP.

– Jag skulle inte vara för detta om jag inte trodde på det. Det skulle krävas uppoffring­ar för alla men jag tror att det skulle fungera väldigt bra, säger hon.

Karin Ernlund ( C) ger samma bild av läget som Edholm. Nu handlar allt om att skapa en majoritet med Alliansen och MP.

Har den bilden stärkts sedan valet?

– Vi har läst MP:s valmanifes­t och sett vad de går till val på och sett att Alliansen och MP har många gemensamma nämnare. Och med två gröna partier tror vi att vi kan få bra fart på miljöarbet­et i staden, säger Ernlund.

Som Dagens Nyheter var först med att berätta har Socialdemo­kraterna nu gjort en trevare för att försöka skapa ett minoritets­styre med C, L och MP. Men både Edholm och Ernlund avfärdar S-inviten bestämt.

– Det kommer inte att hända. Det är lika bra att vara tydlig. Jag tycker inte att S har skött den här staden särskilt bra under de senaste fyra åren. Vi saknar förtroende för S i Stockholm, särskilt efter den här valrörelse­n med negativt kampanjand­e från deras håll, säger Lotta Edholm.

Enbart till C och L

Att komma ifrån minoritets­problemet i en sådan koalition genom att ta med M har aldrig diskuterat­s, enligt Ernlund.

– Inbjudan från S är enbart riktad till C och L, säger Karin Ernlund.

Den 15 oktober ska nya kommunstyr­elsen väljas på ett sammanträd­e i kommunfull­mäktige.

Varken Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et har velat kommentera.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? MAKTSPELAR­E. Karin Ernlund (C) och Lotta Edholm (L) vill styra Stockholms stad tillsamman­s med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et.
FOTO: LINDA GREN MAKTSPELAR­E. Karin Ernlund (C) och Lotta Edholm (L) vill styra Stockholms stad tillsamman­s med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden