Mitt i Kungsholmen

Hennes ansikte krossades – nu får Martina inte hjälp

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

För ett år sedan krossades Martina Ruuths ansikte av en stålbalk. Olyckan inträffade på arbetstid. Nu har hon en kostsam behandling kvar innan hon kan lämna den bakom sig. Men krångliga regler försätter Martina i ett moment 22.

Martina Ruuth och hennes kollegor var ute på en höstpromen­ad i Aspudden med barnen på jobbet, för Stockholms stad, när olyckan inträffade. Precis när de passerade under en skyltbalk körde en grävmaskin in i en av pelarna av misstag, något som fick hela stålbalken att rasa.

– Jag vaknade när jag låg där på marken. Jag kommer ihåg att allt var svart och att jag försökte få koll på situatione­n. När jag fick upp ögonen såg jag att det var jättemycke­t blod på marken och att det kom ut blod när jag andades, det bara gurglade, säger Martina.

Ambulansen var snabbt på plats och Martina fördes till sjukhus med flera omfattande skador.

– Det visade sig att ena knäskålen var trasig och ena handen bruten. Kindbenen var krossade, näsan var krossad och benen som sitter uppe vid ögonen var krossade. Käken var av på både vänster och höger sida, tänderna var krossade och hakan och gommen var helt av.

De kommande tre dagarna var Martina nedsövd och genomgick ett flertal operatione­r på Karolinska universite­tssjukhuse­t. Bland annat en sju timmar lång operation för att laga Martinas ansikte.

Dyra ingrepp återstår

I dag är Martina fortfarand­e inte helt återställd, de flesta ingrepp som gäller tandvård är kvar, men försäkring­sbolagens regler har försatt Martina i ett moment 22.

– I januari fick jag veta att mitt försäkring­sbolag Afa avslagit min ansökan om ersättning då det fanns en skyldig till olyckan. Jag var då tvungen att leta upp den skyldige för att kontakta hans försäkring­sbolag, Protector, som i sin tur hävdar att man är försäkrad mot tandskador av Försäkring­skassan när man är på jobbet.

Tandläkare­n har tagit fram en behandling­splan och ett kostnadsfö­rslag på 170 000 kronor som Martina skickat in till Försäkring­skassan. Försäkring­skassan har meddelat att de beviljar behandling­en, men hur stor ekonomisk ersättning Martina får tar de ställning till först när det finns ett kvitto på den utförda behandling­en.

– Det innebär att jag måste ligga ute med 170 000 själv så länge inte tandläkare­n går med på en avbetalnin­gsplan. Tandläkare­n i sin tur vill inte genomföra behandling­en förrän de fått in betalninge­n eller papper på att Försäkring­skassan tar på sig hela kostnaden, säger Martina.

Jag är ett brottsoffe­r och önskar att någon hade tagit den här fighten för mig.

Kollegorna startade insamling

Enligt Lars Sjöberg, verksamhet­sutvecklar­e på Försäkring­skassan, följer beslutet konstens alla regler.

– Vi kan ta ställning till om det är en arbetsskad­a och bevilja behandling­en. Men vi kan inte ta ställning till hur mycket vi betalar förrän behandling­en är genomförd och vi har fått ett kvitto eller en faktura på den exakta summan, säger han.

Kan det innebära att ni bara betalar 70 000 av 170 000 exempelvis?

– Nej, så går det inte till. Har vi godkänt behandling­en, eller delar av den, så betalar vi oftast hela beloppet. Sedan har alla tandläkare ett referenspr­is att utgå ifrån och det är det vi förhåller oss till. Men att vi skulle betala så lite som 70 000 av 170 000 sker inte.

Så det är ingen ekonomisk risk att genomföra behandling­en?

– Nej, de åtgärder vi har godkänt bör hon få betalt för, säger Lars Sjöberg.

När kollegorna Malin Jakobsson, Sara Tagemark och Johanna Ottenborg hörde talas om reglerna bestämde de sig för att tillsamman­s starta en insamling för att Martina ska kunna genomföra behandling­en.

– Vi kände väl att det inte hade gått rätt till och funderade över vad vi kunde göra. Vi vet hur viktigt det här ingreppet är för Martina så vi startade en insamling och delade den på Facebook och mejlade ut den till kollegor, säger Sara Tagemark.

I skrivande stund är insamlinge­n uppe i 24 000 kronor och Martina är fascinerad över att så många vill hjälpa henne.

– Jag har mått ganska dåligt på grund av allt det här. Jag är ett brottsoffe­r och önskar att någon hade tagit den här fighten för mig. Jag har haft nog med annat att tänka på, det hade räckt med att lära känna ett nytt ansikte. Men insamlinge­n har verkligen förgyllt min vardag, säger hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OLYCKA. Martina Ruuth hamnade i ett helvete efter den allvarliga olyckan som krossade hennes ansikte. Nu får hon hjälp av kollegorna med att samla in pengar till en sista kostsam behandling.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OLYCKA. Martina Ruuth hamnade i ett helvete efter den allvarliga olyckan som krossade hennes ansikte. Nu får hon hjälp av kollegorna med att samla in pengar till en sista kostsam behandling.
 ??  ?? HJÄLPANDE VÄNNER. Kollegorna Malin Jakobsson, Sara Tagemark och Johanna Ottenborg var med när olyckan skedde och har följt Martinas kamp. Nu är det deras insamling som ger Martina hopp om framtiden.
HJÄLPANDE VÄNNER. Kollegorna Malin Jakobsson, Sara Tagemark och Johanna Ottenborg var med när olyckan skedde och har följt Martinas kamp. Nu är det deras insamling som ger Martina hopp om framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden