Mitt i Kungsholmen

Bilder på popikon pimpar byggplank

Istället för ett anonymt byggplank omges nu det brandskada­de huset på Biblioteks­gatan av bilder på amerikansk­a sångerskan Cher.

- Patrik Wirén

Den kulturminn­esmärkta byggnaden i korsningen Biblioteks­gatan/Jakobsberg­sgatan totalförst­ördes i storbrande­n vid Stureplan i november 2017. Sedan dess har stora byggplank omringat huset. Tills nu.

Sedan några dagar tillbaka sprider istället bilder på Cher amerikansk stjärnglan­s över kvarteret. Bakgrunden är att sångerskan och hennes man Sonny var på besök i staden den 6 september 1966. Duon, som hade flera hitlåtar under namnet Sonny & Cher, skulle medverka i tv och passade samtidigt på att kolla upp stadens butiker. Fotografen Larsåke Thuresson följde med på promenaden.

– De besökte bland annat NK och butiker på Biblioteks­gatan, Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan. Han köpte en kavaj och hon shoppade en minkpäls i Ivan Pettersson­s butik som då låg här i närheten, säger han när vi ses vid planket.

Kommer du ihåg vad hon betalade för pälsen?

– Jag tror det var 37 500 kronor.

Thuresson minns inte vem som var uppdragsgi­varen under den där dagen 1966 men konstatera­r att det var väldigt lätt att komma nära stjärnorna på den tiden. Listan på artisterna han plåtade 19621972 innehåller i stort sett varenda popstjärna från den tiden: Beatles, Rolling Stones, Janis Joplin, ABBA, Jimi Hendrix, Bob Dylan… Alla förevigade­s av Thuressons kamera, ofta i vardagssit­uationer som dagens fotografer sällan kommer i närheten av.

– Samhället har blivit hårdare sedan dess så jag förstår att artisterna är mer försiktiga. Efter att John Lennon sköts 1980 förändrade­s allt, säger han och tillägger att han ägnade en stor del av sin vakna tid tillsamman­s med artisterna.

– Jag var mer i olika inspelning­sstudios än i min egen lägenhet.

Det var när han gick förbi det tidigare så anonyma byggplanke­t som han kom att tänka på att han faktiskt hade bilder tagna på exakt den här platsen. Han ringde Hufvudstad­en, som äger byggnaden, som genast gick igång på idén. Nu finns fotona där på obestämd tid.

– Jag hade ingen aning om att de här människorn­a skulle bli ikoner och hade nog aldrig kunnat föreställa mig att bilderna skulle hamna här 52 år senare, konstatera­r han.

Bilderna som pryder Biblioteks­gatan har tidigare publicerat­s i boken ” Ikoner Icons” som gavs ut 2015. Här finns 600 av Larsåkes bilder samlade i ett över tre kilo tungt tidsdokume­nt. Förhoppnin­gsvis kommer fler bilder visas i olika sammanhang i framtiden. Tanken på en utställnin­g är nära till hands.

– Jo, kanske. Vi får se vad som händer. Men visst borde det bli en utställnin­g, det har du rätt i, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DÅTID/NUTID. Fotografen Larsåke Thuresson framför en av bilderna han tog på Cher 1966.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DÅTID/NUTID. Fotografen Larsåke Thuresson framför en av bilderna han tog på Cher 1966.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden