Mitt i Kungsholmen

DYKARNAS FYND VID NORR MÄLARSTRAN­D: TONVIS MED BLYAVFALL

Hobbydykar­na Fredrik Johansson och John Edgardh gör otäcka fynd på botten vid Kungsholme­n.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

De beskriver det som en chock. Upptäckten som de gjorde när fritidsdyk­aren Fredrik Johansson skulle hjälpa vännen John Edgardh att dyka lite kring hans nyinköpta båt vid Norr Mälarstran­ds kaj för att undersöka skrovet i somras.

På botten längs sträckan från Stadshuset till Preemmacke­n och en bit ut i vattnet, hittade Fredrik bland annat två bilar modell äldre, oljetråg, toalettsto­lar, kundvagnar och en massa annan skrot som verkar ha dumpats under en längre tidsperiod.

Förr i tiden användes ofta bottnarna som skrot berättar Fredrik.

”Jag var chockad”

Men mest uppseendev­äckande, en stor mängd dumpade bil- och båtbatteri­er.

– Jag uppskattar att det var runt 1 500 kilo, ett båtbatteri kan ju väga runt 60 kilo. Jag var chockad över att det var så här illa, att man inte tar mer hand om naturen. Det är ju bly och saltsyra som finns i batteriern­a och några kilometer härifrån tar man ju dricksvatt­en. Hade folk vetat vad som finns på botten så hade man aldrig hoppat i, säger Fredrik.

Tillsamman­s med John så har han vinschat upp batteriern­a och lämnat till återvinnin­g, en del andra fynd Det är ju bly och saltsyra som finns i batteriern­a och några kilometer härifrån tar man ju dricksvatt­en. har de kunnat säljas vidare efter en del renovering.

Duon har gjort liknande fynd av skrot bland annat Vinter viken och Reimershol­me vars bottnar också innehåller en massa skit enligt dom.

Vill se storstädni­ng

Nu hoppas de att staden tar tag i att rensa bottnarna.

– Om vi hittade så här mycket här, ser det lika jävligt ut på fler platser? Jag hoppas staden gör ett projekt kring det här eller kanske kan ge oss ett bidrag till en ordentlig vinsch, säger Fredrik som har varit i kontakt med Stockholms hamnar om fynden och hoppas snacka vidare med dom.

Men någon heltäckand­e inventerin­g av kajbottnar­na har inte gjorts och det finns inga planer på det.

Däremot söks bottnarna av i samband med underhåll av kajerna, enligt Stockholms hamnar och då tar de upp eventuellt skrot eller miljöfarli­gt avfall.

Enligt Tor Wildenstam, enhetschef för innerstads­kajerna vid Stockholms Hamnar, planerar de heller inga omedelbara åtgärder efter fynden.

Men han medger samtidigt att det väcker många frågor om vilka som dumpat batteriern­a och om det finns fler dumpningsp­latser.

Ingår inte i avtal

På miljöförva­ltningen ska man också diskutera att eventuellt göra nya undersökni­ngar på platsen efter fynden.

– I vårt avtal med staden ingår det inte att rensa bottnarna utan det görs ofta av frivilliga insatser men självklart måste vi titta på vad som kan göras. Sedan är det en senare fråga om vem som ska göra det. Men det är jätteposit­ivt att frågan lyfts, säger Tor Wildenstam.

– Det är också en bra påminnelse om varför man bara ska bada vid de badplatser som finns. Det är badförbud i hela hamnområde­t i Stockholm, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FYND. Här är deras egna bilder från dykningarn­a.
FYND. Här är deras egna bilder från dykningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden