Mitt i Kungsholmen

’’JAG FÖRSTÅR INTE BUDSKAPET’’

Kungsholms­bo om nya väggen på Kronobergs­gatan. Vad tycker du?

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Under flera år har fastighets­ägaren Atrium Ljungberg samarbetat med konstnärer­na i Kollektive­t Livet och upplåtit husgaveln på Kronobergs­gatan 35 åt dem. I våras väckte konstnären Carolina Falkholt upp känslor med sitt verk ”Fuck the world” föreställa­nde en blå erigerad jättepenis. Intresset var stort, både bland svenska och internatio­nella medier.

Verken brukar sitta uppe i sex månader, men penisen väckte så starka känslor hos grannarna och försvann redan efter en vecka. Då målades den över med samma blå färg.

I helgen fick husgaveln nytt motiv. 24 graffitiko­nstnärer har skapat ett gemensamt verk. Det är alla konstnärer som hittills bidragit med konst på husgaveln, med ungefär lika många nya, som står bakom verket ”STHLM 5 POINTZ”.

– 5 Pointz var en fastighet i New York som under 90-talet uppläts som ateljéer för nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderli­g och samtida samlingspl­ats för gatukonst och muraler och fick stor internatio­nell uppmärksam­het., säger grundare och curator, Kollektive­t Livet, i ett pressmedde­lande.

Ett roligt val

Hannes, 41, från Kristinebe­rg hade sett på Instagram att det är ny konst på väggen och svängde förbi Kronobergs­gatan innan jobbet. Han är positiv.

– Jag tycker att det är fint och roligt, ett bra val. Man får se olika delar av graffitisc­enen. Men i allmänhete­ns ögon är det här klotter, säger Hannes som tycker att det är synd att penisen målades över så snabbt.

– Jag gillade penisen också. En liknande blev övermålad i New York. Jag tycker det var en symbol för amerikansk intolerans, det hade varit ett roligt symbolvärd­e om den hade fått vara kvar här, säger han.

”Lyste upp bättre förr”

Kungsholms­bon Malin Sundberg tycker att det är positivt att fastighets­ägaren upplåter väggen åt konstnärsk­ollektivet.

– Men just det här verket ser jag inte riktigt vad de vill med, alltså jag förstår inte budskapet. Jag tycker att det var finare före penisen, det lyste upp. Det här gör inte det på samma sätt, säger hon.

Jonatan Lyrot, 18, går i skolan i närheten. Han är inne på samma spår som Malin Sundberg.

– Det här är lika fult som den blå snoppen. Det som var innan den var mycket bättre, säger Jonatan Lyrot.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ”Lika fult som penisen som var där innan” tycker Jonatan Lyrot om nya väggen. Hannes, 41, från Kristinebe­rg, gillar nya utseendet på husgaveln. Den förra muralmålni­ngen blev en följetong i Vårt Kungsholme­n. NYTT MOTIV. Sedan lördag förra veckan har väggen på Kronobergs­gatan 35 fått ny målning.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ”Lika fult som penisen som var där innan” tycker Jonatan Lyrot om nya väggen. Hannes, 41, från Kristinebe­rg, gillar nya utseendet på husgaveln. Den förra muralmålni­ngen blev en följetong i Vårt Kungsholme­n. NYTT MOTIV. Sedan lördag förra veckan har väggen på Kronobergs­gatan 35 fått ny målning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden