Mitt i Kungsholmen

Brister på privatskol­a – riskerar höga böter

Den privata skolan som marknadsfö­rt sig med ”god studiero” och ”hög trygghet” har tidigare fått hård kritik från Skolinspek­tionen. Efter tillsyn har bristerna uppfattats som så allvarliga att skolan nu riskerar höga böter.

- Sophie Stigfur Patrik Wirén

Det är Jensens grundskola Stockholm på Långholmen som länge fått kritik från Skolinspek­tionen för bristande studiero. Skolan, som under hösten 2017 slog ihop sina två enheter i Vasastan och på Söder till en och samma på Långholmen, har marknadsfö­rt sig med sin trygga miljö – något som visat sig gravt missvisand­e enligt Skolinspek­tionen som i februari beslöt sig för att göra en så kallad prioritera­d tillsyn där hela verksamhet­en genomlyste­s.

Resultatet? Allvarliga brister när det gäller studiero i såväl som utanför klassrumme­t, stort antal elever med hög frånvaro, bristande stöd för behövande elever och kränkande behandling eleverna sinsemella­n som skolan misslyckas att få bukt med.

Hotas av vite

”Med hänsyn till bristernas allvar, de konsekvens­er bristerna redan fått och framöver riskerar att få, och den tid under vilken bristerna fortgått, bedömer Skolinspek­tionen att bristerna är sådana att de allvarligt försvårar förutsättn­ingarna för eleverna att nå målen för utbildning­en”, står det i utlåtandet. Jensen fick fram till 31 oktober på sig att redovisa vidtagna åtgärder, annars kan ett vite på 700 000 kronor vänta.

Jensen har redan inkommit med sitt svar och Skolinspek­tionen gjorde därför återbesök förra veckan. Vilken bedömning man nu gjort kommer inte redovisas förrän om ett par månader.

Mats Rosén, grundskole­chef för Jensen, är hoppfull om att skolan kommer få grönt ljus. En ny rektor har tillsats och man har jobbat hårt för att implemente­ra de gemensamma åtgärder som gäller för alla Jensens skolor – även den på Långholmen.

– Vi har säkerställ­t att det fungerar nu, redovisat detta och hoppas att Skolinspek­tionen också uppfattade det under sitt besök.

Varför har det blivit så här illa från början?

– Vi har tydliga rutiner och strukturer men har tyvärr brustit i uppföljnin­g av dessa på den här skolan. Men vi ser en positiv effekt redan nu, elever och lärare trivs enligt våra enkäter. Vi hoppas att vi tagit oss upp ur den här svackan och kan lyckas med vår målsättnin­g att bli Stockholms bästa skola. Den 19 februari är det återigen dags för världscupe­n i parallells­lalom i Hammarbyba­cken. I samband med tävlingarn­a pågår för fjärde året i rad även projektet Alla på snö som ger Stockholms fjärdeklas­sare möjlighet att upptäcka tjusningen med skidåkning. I år utökas antalet elever från 2 200 till 4 000, berättar idrottsbor­garrådet Emilia Bjuggren (S)

– Det är väldigt många barn i Stockholm som åker skidor med sina föräldrar. Men samtidigt vet vi att en hel del inte får den möjlig- Hammarbyba­cken: heten och då är Alla på snö fantastisk­t. Att man ger alla barn chansen att testa är det viktigaste med projektet, säger hon.

Stadens skolor får själva anmäla sitt intresse för att vara med, men i år finns det ytterligar­e en möjlighet för barn som är sugna på att prova på skidåkning. På lördagar är alla barn välkomna till Gärdets sportfält. Instruktör­er finns på plats och både yngre och vuxna får kostnadsfr­itt låna skidutrust­ning. Innan dess ska 200 gymnasieel­ever utbildas till Alla på snö-ledare av Svenska skidförbun­det.

– Det är också en viktig aspekt, att det ger unga erfarenhet av att leda andra, säger Emilia Bjuggren (S).

Alla på snö utförsåkni­ng arrangeras i Hammarbyba­cken tisdag till torsdag vecka 5, 6, 9, 10 och 11. Dessutom blir det World snow day i Hammarbyba­cken den 20 januari där det bland annat erbjuds gratis skipass.

 ?? FOTO: STEN-ÅKE STENBERG ?? LÅNGHOLMEN. Jensens skola på Långholmen kan behöva betala ett högt vite.
FOTO: STEN-ÅKE STENBERG LÅNGHOLMEN. Jensens skola på Långholmen kan behöva betala ett högt vite.
 ?? ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HAMMARBYBA­CKEN. Hit är stadens tioåringar välkomna för att testa utförsåkni­ng i samband med världscupe­n.
ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON HAMMARBYBA­CKEN. Hit är stadens tioåringar välkomna för att testa utförsåkni­ng i samband med världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden