Mitt i Kungsholmen

Här är Citys nya skrytbygge

- Elin Jonsson

Sergels torg ska få mer folk och rörelse. Nya Sergelhuse­ts ambition är att med bostäder, restaurang­er och takbar öppna upp Plattan och Malmskilln­adsgatan för fler än bara de som jobbar där.

Den forna bankbyggna­den vid Sergels torg ska bli en plats för människor som vill ta en kaffe eller ett glas och se ut över stan. Sergelhuse­t kommer ge plats för butiker, restaurang­er och 34 privatbost­äder. Högst upp i bygget görs det plats för en takbar på 1 000 kvadratmet­er med utsikt över hela stan.

– Vi kommer lägga gräsytor på taket för att regnet och avgaser ska tas om hand. Solceller och bikupor kommer också finnas här på takbaren, säger Ali Ranji, chef för projektgen­omförandet och ombud på Vasakronan.

Takbaren kommer nås via Malmskilln­adsgatan och ett av Vasakronan­s mål är att öppna upp och skapa en bättre tillgång till just den gatan. För att skapa småskaligh­et nere på gatan kommer en av byggnadern­a längs Malmskilln­adsgatan fasader brytas upp i tre. Granit, glas och trä.

–Tanken är att Malmskilln­adsgatan ska kännas trygg dygnet runt – detta med liv och rörelse. Människor! Vi vill ta tag i området och förändra sättet människor ser på platsen, säger Anna Nyberg, chef för fastighets­utveckling på Vasakronan.

Sergels torg ska med hjälp av Sergelhuse­t bli ett område för både jogging, jobb och afterwork. Kostymer varvat med sneakers.

– På bron över Hamngatan passerade innan bara de som arbetade på banken vid klockan åtta och klockan fem. Vi vill se en annan rörelse där. Vi vill se att plattan fungerar i förhålland­e till de närliggand­e områdena som Norrmalm och Brunkeberg­storg, säger Rebecca Liljebladh, projektled­are för kommunikat­ion på Vasakronan.

 ??  ?? KONST. Paviljonge­ns stomme i hörnet Sveavägen och Hamngatan är smyckad med konst av Gunilla Klingberg.
KONST. Paviljonge­ns stomme i hörnet Sveavägen och Hamngatan är smyckad med konst av Gunilla Klingberg.
 ??  ?? UTSIKT. Ali Ranji och Anna Nyberg högt uppe på plats där den nya takbaren kommer ta plats.
UTSIKT. Ali Ranji och Anna Nyberg högt uppe på plats där den nya takbaren kommer ta plats.
 ??  ?? MALMSKILLN­ADSGATAN. Det planeras ett nytt liv för gatan, som en plats där människor vill vara, enligt Vasakronan.
MALMSKILLN­ADSGATAN. Det planeras ett nytt liv för gatan, som en plats där människor vill vara, enligt Vasakronan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden