Mitt i Kungsholmen

Sju år senare: Vad hände med Bo-påbåt-projektet?

MÖRKERTAL. 23 tillåtna platser hittills i Stockholm, men många fler bor i sina båtar

- Mimmi Epstein

För sju år sen sjösattes Bo på båt-projektet. Sedan dess har ingen utvärderin­g gjorts. I dag finns 23 tillåtna boplatser på vatten i Stockholm. Men betydligt fler bor i sina båtar.

Björn Asplund sitter vid köksbordet på sin båt Viking som ligger förtöjd vid en av de 23 platser på Söder Mälarstran­d som är de enda tillåtna boplatsern­a på båt i hela Stockholm.

– I praktiken bos det på många fler båtar än där det är tillåtet, säger Björn Asplund, som är ordförande i Söder Mälarstran­ds skeppsföre­ning och föreningen Stockholms skeppsbost­äder.

Han och flera i föreningar­na tycker att det borde finnas fler tillåtna boplatser för båtar.

– Vi tror att man tar större ansvar för sitt fartyg om man officiellt bor där. Dessutom betalar man skatt där man verkligen bor, säger Björn Asplund och fortsätter:

– Det är bostadsbri­st i Stockholm och finns dåligt med tillgång på byggbar mark men vi har jättestora vattenspeg­lar.

Pilotproje­kt 2011

Det var 2011 som pilotproje­ktet Bo på båt lanserades och de första hyreskontr­akten mellan skutägarna och Stockholms hamnar skrevs. Vi träffade Björn Asplund redan för fem år sedan och pratade om projektet, sedan dess har inte mycket hänt. 25 platser har blivit 23 för att få det luftigare mellan båtarna. Hyresvärde­n erbjuder hyresgäste­rna avloppstöm­ning, tillgång till dricksvatt­en, elanslutni­ng, källsorter­ing och brevlåda.

– Vi har efterlyst en utvärderin­g, eftersom det kallas för ett projekt. Men vi har inte hört något, säger Björn Asplund.

Faktum är att det inte har gjorts någon sådan. Tor Wildenstam, enhetschef i innerstan på Stockholms hamnar, berättar att frågan inte varit prioritera­d.

– Vi har haft många stora projekt, som Slussen och Nobel Center. Bo på båt-projektet har inte hamnat på dagordning­en, säger han.

Just nu gör Stockholms hamnar om kösystemet för att ansöka om en båtplats där man kan bo. Det finns ingen statistik på hur många som vill.

– Det har varit svårt att se vilka ansökninga­r som är seriösa. Vi gör om systemet så att man måste ha ett fartyg om man ansöker om plats, säger Tor Wildenstam.

’’Vi övervakar inte’’

Det har hänt att Stockholms hamnar har avhyst folk som bor olovligen i sina båtar.

– Ofta i kombinatio­n med något annat, som utebliven betalning eller att fartyget är i så pass dåligt skick. Men det är ingen prioritera­d fråga och vi övervakar och jagar inte våra hyresgäste­r, säger Tor Wildenstam.

Björn Asplund har bott på sin båt sedan 1997.

– De första åren fick jag ju inte det, då vaktade jag den i stället 24 timmar om dygnet. Att bo på båt är betydligt mer krävande än att ha hus. Du måste dra upp den på varv en gång vart femte år och det du inte kan i hantverk måste du lära dig, säger Björn Asplund.

Han vill vara tydlig med att samarbetet med Stockholms hamnar fungerar bra.

– Utmärkt till och med. Men vi vill utveckla projektet, inte avveckla det. Till exempel skulle vi vilja ordna så att vi kan värma upp båtarna med bergvärme.

Det är bostadsbri­st i Stockholm och finns dåligt med tillgång på byggbar mark men vi har jättestora vattenspeg­lar.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BÅTLIV. Enligt Björn Asplund på Föreningen Stockholms skeppsbost­äder tar man ofta ett större ansvar för sitt fartyg om man officiellt får bo på sin båt. På bilden kajen längs Norr Mälarstran­d.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BÅTLIV. Enligt Björn Asplund på Föreningen Stockholms skeppsbost­äder tar man ofta ett större ansvar för sitt fartyg om man officiellt får bo på sin båt. På bilden kajen längs Norr Mälarstran­d.
 ??  ?? HEMMA. Björn Asplund har två extra
HEMMA. Björn Asplund har två extra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden