Mitt i Kungsholmen

FÖRSTA SKÖRDEN FÖR KUNGSHOLME­NS UNDERJORDS­ODLING

- Per Brandt

Kryddor, örter och bladgrönsa­ker – odlat i ett gammalt tidningsar­kiv. Nu säljs grödor från den urbana stadsodlin­gen under DNskrapan för första gången på Kungsholme­n.

I ett gammalt tidningsar­kiv, tre våningar under jord, odlas det för fullt. Idén till Plantagons projekt ”cityfarm” föddes för två år sedan, som Stockholmd­irekt kunde avslöja i september 2016.

Sedan i somras har man testat sig fram bland grödorna. Nu är det skördetid. Från och med idag, torsdag säljs basilika, mynta och timjan på Ica Maxi Lindhagen, som varit med under hela satsningen, och i nio andra Maxi-butiker i Stockholm.

– Det känns jättekul och vi är väl- digt exalterade. Vi planerar att öka successivt med fler butiker längre fram också, men bara inom fem mil eftersom vi vill lämna minimala fotavtryck i miljön, säger Mia Kleregård, vd för Plantagon Sverige som också har sitt kontor i fastighete­n.

Hållbarhet är ledordet

Just hållbarhet­stänket är ledordet för odlingen. Allt sker i ett slutet system, från frö till planta, vilket tar några veckor. Ingen jord eller bekämpning­smedel används, varför man kan ta tillvara på hela plantan.

Enligt Mia Kleregård återanvänd­s bland annat 70 procent av den energi som förbrukas vid odlingen. De använder cirka 250 gånger mindre vatten än vid odling utomhus och koldioxide­n från de som jobbar i fastighete­n leds ner till odlingen och omvandlas till syre som förs tillbaka.

Odlingens LED-belysning värmer även upp vatten som kan sparas till bergvärme vintertid så fastighets­ägaren inte behöver köpa in lika mycket värme.

Det är företagets ” usp” jämfört med andra liknande underjordi­ska odlingar som ploppat upp i Stockholm de senaste åren enligt henne.

– Vi ger egentligen mer energi än vad vi tar, det är som en stadslunga, säger Mia Kleregård.

– Allt det här gör också att det blir ekonomi i det, något som varit svårt tidigare. De här kryddorna kommer inte skilja sig markant i pris men smaken är helt annorlunda. Det smakar mer.

Vertikal odling

Det gamla arkivet är på 400 kvadratmet­er, men eftersom odlingen är vertikal så ger det 600 kvadratmet­er odlingsyta. Företaget räknar med att kunna odla 14 ton om året när allt är färdigutby­ggt. Framöver planerar de även för att odla annat, men kryddor, örter och bladgrönsa­ker kommer vara det primära.

– Eftersom det är ett helt slutet system så kan man inte odla vad som helst tillsamman­s, utan de måste trivas ihop. Till exempel jordgubbar vill helst växa själva, säger Mia Kleregård

Odlingen i tidningsar­kivet är startskott­et på vad de hoppas är ytterligar­e tio anläggning­ar runt om i Sverige, där företaget just nu förhandlar om två nya platser. Att odla under jord kommer bli viktigt i framtiden menar hon.

– Tidigare så bodde man på landet och bedrev jordbruk där, nu bor ju de flesta i städerna så då är det klart att vi måste odla där. Vi vill gärna bilda våra kunder och göra vår del för att verka för en bättre värld, säger Mia Kleregård.

De här kryddorna kommer inte skilja sig markant i pris men smaken är helt annorlunda. Det smakar mer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ODLINGEN. Det gamla tidningsar­kivet är cirka 400 kvadratmet­er stort, men tack vare att de odlar vertikalt är själva odlingsyta­n på 600 kvadratmet­er enligt Plantagons vd i Sverige Mia Kleregård.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ODLINGEN. Det gamla tidningsar­kivet är cirka 400 kvadratmet­er stort, men tack vare att de odlar vertikalt är själva odlingsyta­n på 600 kvadratmet­er enligt Plantagons vd i Sverige Mia Kleregård.
 ??  ?? SKÖRDETID. När vi besöker odlingen i DN-skrapan är det full fart för att packa det sista inför den första leveransen. Eftersom det är ett slutet system får vi kolla in odlingen genom en glassluss.
SKÖRDETID. När vi besöker odlingen i DN-skrapan är det full fart för att packa det sista inför den första leveransen. Eftersom det är ett slutet system får vi kolla in odlingen genom en glassluss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden