Mitt i Kungsholmen

Nya planer på taklägenhe­ter i Kristinebe­rg

Från 17 till 14 nya taklägenhe­ter. De omstridda planerna för att bygga på ett funkishus i Kristienbe­rg fortsätter. Nu har en ny bygglovsan­sökan har lämnats in.

- Per Brandt

Det har varit många turer för det Björn Hedwall-ritade huset på Levertinsg­atan under de fem år som GGB Properties tillsamman­s med bostadsrät­tsförening­en Kristinebe­rgs Strand har försökt att bygga på med nya taklyor.

Senaste försöket stupade i mark- och mijödomsto­len, sedan bland annat grannar överklagat.

Då var det oklart om det skulle bli ett nytt försök. Dessutom gick en av delä- garna GGB Properties, Axxonen, i konkurs i somras vilket också gjorde framtiden för projektet oklar.

Men nu har nya bygglovsan­sökningar lämnats in till stadsbyggn­adskontore­t.

”Försiktig påbyggnad”

”Subtilis” kallas det nya förslaget, enligt en ny studie och genom bland annat putsade tegel- yttervägga­r är tanken att påbyggnade­n ska smälta in bättre med befintliga fasaden. Dessutom innebär förslaget lite mer indrag och nivåskilln­ader för en mer ”försiktig påbyggnad”, som det heter i ansökan. Antalet bostäder har minskats från 17 till 14. Stadsbyggn­adskontore­t ska nu säga ja eller nej till förslaget.

GGB Properties vill enbart kommentera den nya ansökan via mail men påpekar att de har fått bygglov av staden tidigare, det är länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen som stoppat tidigare förslag. Därför har man nu, enligt bolaget gjort en ” djupare arkitekton­isk och kulturhist­orisk grundanaly­s” och ändrat gestaltnin­gen.

”Vi tycker det är en mycket vacker påbyggnad som ger många nya bostäder i ett attraktivt och kollektivt­rafiknära område och som dessutom inte tar någon ” ny” mark i anspråk.”, skriver GGB Properties Per Burewall i ett mejl.

 ??  ??
 ??  ?? GAMMALT OCH NYTT. Tidigare förslag till vänster och en ny illustrati­on av det senaste förslaget till höger.
GAMMALT OCH NYTT. Tidigare förslag till vänster och en ny illustrati­on av det senaste förslaget till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden