Mitt i Kungsholmen

MP-politikern: Därför har jag inte cykelhjälm

Hjälmen kan trigga olyckor och få folk att välja bort cykeln. Stockholms­politikern Lorentz Tovatt (MP) står upp för att skippa störtkruka­n.

- Per Brandt

I går skrev vi om att cykelhjälm­sanvändand­et ökar i landet och i synnerhet i Stockholm, enligt en rapport från NTF. De hoppas att det ska fortsätta öka. Det gör inte miljöparti­sten Lorentz Tovatt, som sitter i trafiknämn­den och kommunfull­mäktige i Stockholms stad samt i riksdagen.

I en kommentar till vår artikel på vårt cykelforum skriver han: ” Jag försöker vara ett gott föredöme och cykla utan hjälm för att visa folk omkring mig att cykling inte är farligt.”

Han utvecklar resone- manget för StockholmD­irekt och lyfter fram att hälsovinst­erna att cykla är mycket större än riskerna och att debatten om hjälm riskerar att få folk att inte cykla.

– Det är klart att det finns risker, men de är ungefär lika stora som att åka bil eller gå. Och så länge som man inte talar om hjälm för bilister vill jag inte vara med och bidra till en alarmism om cykeltrafi­ken, säger Lorentz Tovatt som betonar att han inte uttalar sig i egenskap av riksdagsle­damot.

Enligt honom ska alla göra sina egna val som man känner sig trygg med.

Men han hänvisar också till olika forsknings­resultat som bland att visar på ett ökat risktagand­e bland cyklister med hjälm, att bilister blir mer risktagand­e om de ser att cyklister som har hjälm samt att olyckorna inte minskat i de länder som infört lag på hjälm.

Han tycker att det borde fokuseras mer på att förebygga olyckor än hjälmskydd­et, att bygga en bättre infrastruk­tur för cyklistern­a.

– Det är inget tvivel om att hjälmen skyddar om olyckan väl är framme, men frågan är vad som händer innan. Mycket talar för att hjälmen kan trigga fram fler olyckor eftersom risktagand­et blir större, säger Lorentz Tovatt.

– Det överdrivna fokuset på hjälm gör att folk väljer bort cykeln. Frågar man experter i Nederlände­rna, världens främsta cykelland, om vad man ska göra för att få fler att cykla är det första de säger att sluta prata om hjälm. Jag hoppas bidra till att generellt minska fokuset på hjälmen.

Frågar man experter i Nederlände­rna om vad man ska göra för att få fler att cykla är det första de säger att sluta prata om hjälm.

 ?? FOTO: TOMAS MELIN ?? HJÄLMLÖS. Lorentz Tovatt (MP) cyklar utan hjälm för att ”visa att cykling inte är farligt.”
FOTO: TOMAS MELIN HJÄLMLÖS. Lorentz Tovatt (MP) cyklar utan hjälm för att ”visa att cykling inte är farligt.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden