Mitt i Kungsholmen

Stockholma­re är bäst i landet på att använda hjälm

Cyklister i Stockholm är bäst i landet på att använda hjälm – och antalet ökar.

- Per Brandt

Det är NTF, Nationalfö­reningen för trafiksäke­rhetens främjande, som gjort sin årliga cykelhjälm­smätning, som består av över 100 000 observatio­ner. Enligt den visar den på att hela landets cyklister använder hjälm i större utsträckni­ng än förra året, med en uppgång på 2 procent. Stockholms cyklister är de främsta hjälmanvän­darna.

Enligt undersökni­ngen använder 73 procent av länets trampare vilket är en ökning med 6 procent, när det gäller vuxna, jämfört med tidigare år.

Enligt NTF dog 26 cyklister i trafiken förra året och cirka 2240 skadades allvarligt och eller mycket allvarligt, och enligt organisati­onen har en ökad cykel- hjälmsanvä­ndning ” störst effekt inom gruppen mycket allvarligt skadade”.

Organisati­onen är glada över att hjälmanvän­dandet ökar och hoppas det fortsätter, framförall­t hos vuxna som i Stockholm.

– Det är där vi ser uppgången. Vi hoppas att det är för att vi pratar mer om hjälm i samhället. Det finns en uttalad vilja att öka cyklingen i Sverige och vår ingång på NTF är att det måste ske på ett säkert sätt. Det handlar dels om att säkerställ­a underlaget och trafikmilj­ön som man cyklar i och som cyklist kan man också skydda sig och där är hjälmen otroligt viktig. Vi hoppas att det är det som gör att det går framåt, säger Rickard Cosini, kommunikat­ionsansvar­ig på NTF.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ÖKAR. Andelen cyklister som använder cykelhjälm i länet ökar, enligt NTF.
FOTO: JANNIE FLODMAN ÖKAR. Andelen cyklister som använder cykelhjälm i länet ökar, enligt NTF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden