Mitt i Kungsholmen

Rekordmång­a övergivna bilar kommer forslas bort

Statligt bidrag och nytt datorsyste­m. Nu forslar staden bort allt fler bilar som ägs av så kallade bilmålvakt­er för att skapa mer plats på gatorna.

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Problemet med bilar som ägs av så kallade bilmålvakt­er som står på gatorna har pågått länge. Tidigare har det varit svårt och framförall­t krångligt att flytta på bilarna.

Enligt ”bilmålvakt­slagen” från 2014, får polis och kommun flytta fordon vars ägare har mer än 5 000 kronor i obetalda parkerings­böter. Men att få fram dessa uppgifter har varit tidskrävan­de och polisen har tidigare velat få större draghjälp från kommunen. Det ska de få nu. Sedan i somras kan stadens p-vakter se om felparkera­de fordon har skulder på över 5 000 kronor i obetalda p-böter direkt i sina handdatore­r vilket har lett till att staden nu forslat bort betydligt fler såna bilar än tidigare år.

– Detta har gjort att antal bilar som flyttas har ökat efter sommaren. Vi fått tillgång till uppgiftern­a på ett enkelt sätt, tidigare fick vi ringa transports­tyrelsen för att få dessa uppgifter, säger Erik Söderberg, presschef på trafikkont­oret.

– Vi flyttar dessa bilar för fullt. Hittills i år har vi flyttat cirka 1 000 fordon på grund av fordonsrel­aterade skulder och vi räknar med att flytta ännu fler nästa år.

Nyligen beslutade även regeringen om ett statligt bidrag på 25 miljoner där kommunerna i landet kan ansöka om pengar för flyttning, uppställni­ng och skrotning av till exempel målvaktsfo­rdon. De pengarna ska staden nu också söka, enligt Söderberg.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN. ?? 969 fram till 3 oktober. 400. avser de fordon som flyttats på grund av obetalda skulder. FLYTTAS. Staden flyttar allt bort allt fler bilar som ägs av så kallade bilmålvakt­er.
FOTO: JANNIE FLODMAN. 969 fram till 3 oktober. 400. avser de fordon som flyttats på grund av obetalda skulder. FLYTTAS. Staden flyttar allt bort allt fler bilar som ägs av så kallade bilmålvakt­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden