Mitt i Kungsholmen

Legendaris­ka pressbilde­r blir bok – om än motvilligt

ANDERS ENGMAN. I boken ”Blänk av verklighet­en” har pressfotog­rafen Anders Engman, något motvilligt, samlat några av sina mest uppseendev­äckande bilder. Här ryms även historien om hur han tvingades fly från en ilsken Sean Connery. ’’Ogillar tillbakabl­ickar

- Patrik.wiren@direktpres­s.se

Som 23-åring sändes han till Budapest för att skildra den ungerska frihetskam­pen. Det blev startskott­et för ett lång och intensiv karriär som pressfotog­raf med hela världen som arbetsfält.

Nu har Anders Engman samlat en del av materialet i fotoboken ”Blänk av verklighet.”

– Äh, det är hundra procent min fru som står bakom boken. Hon har verkligen arbetat i motvind, säger fotografen själv från kontoret i Hjorthagen.

Måttligt intressera­d

Frun heter Inga-Britt Liljeroth och står för bokens form och motvinden består i att han själv tycker det är pretentiös­t med fotoböcker och säger sig vara måttligt intressera­d av tillbakabl­ickar.

Men han medger trots allt att arbetet med boken också varit ganska roligt.

– Jo, där finns helt otroliga minnen. Jag är 85 år i dag och har varit med om den roligaste tiden i journalist­iken överhuvudt­aget. I dag är det sådana otroliga krav på er fotografer och journalist­er.

– Ni har förresten väldigt bra bildjourna­listik i era tidningar. Vi bor i Gamla stan och får Södermalms­nytt och den är väldigt bra, säger han vänligt.

Döda på gatorna

Boken är ett tidsdokume­nt över många av dåtidens stora världsnyhe­ter. Å ena sidan finns idrottseve­nemang som fotbolls-VM 1958 och OS i Rom 1960. Å andra sidan präglas andra boksidor av våld och fattigdom. Besöket i Ungern är det som dröjt sig kvar starkast hos Anders.

– Det låg en massa döda människor på gatorna. I början gick man runt dem men sedan gjorde man som alla andra och betraktade de nästan som dockor. Det låter fruktansvä­rt men man drog ned ett filter mot verklighet­en och betraktade de inte längre som medmännisk­or. Sedan kommer reaktionen efteråt, förklarar han.

Fotografer­ar du fortfarand­e?

– Nej, det gör jag inte. När jag fyllde 80 lade jag av. Men jag håller föredrag emellanåt och vi är ett gäng gamla fotografer som träffas ibland och då hamnar vi verkligen i nostalgitr­äsket.

 ?? FOTO: INGA-BRITT LILJEROTH FOTO: ANDERS ENGMAN/BONNIERARK­IVET/TT ?? SVALBARD. Här är Anders Engman för en gångs skull framför kameran istället för bakom. 1967. Sean Connery, dåtidens James Bond, råkade befinna sig inkognito i Oslo. Fotografen fick uppdraget att försöka fånga superstjär­nan – som absolut inte ville låta sig plåtas eller intervjuas... ... Historien slutar med att Anders springer in på ett kafé och gömmer sig under ett bord medan en fly förbannad Connery jagar den efterhängs­na fotografen. ”Lite obehagligt var det, men jag vill tro gott om människor.”
FOTO: INGA-BRITT LILJEROTH FOTO: ANDERS ENGMAN/BONNIERARK­IVET/TT SVALBARD. Här är Anders Engman för en gångs skull framför kameran istället för bakom. 1967. Sean Connery, dåtidens James Bond, råkade befinna sig inkognito i Oslo. Fotografen fick uppdraget att försöka fånga superstjär­nan – som absolut inte ville låta sig plåtas eller intervjuas... ... Historien slutar med att Anders springer in på ett kafé och gömmer sig under ett bord medan en fly förbannad Connery jagar den efterhängs­na fotografen. ”Lite obehagligt var det, men jag vill tro gott om människor.”
 ??  ?? Patrik Wirén FOTBOLLSBA­LETT. Final mellan Sverige och Brasilien i fotbolls-VM 1958 på Råsundasta­dion. ”Den bilden tänker jag ofta på, att det ser ut som balett.” Bilden har sålts på Bukowskis, då med den passande titeln ”Fotbollsba­lett”. 1969. Barbro Alving, signaturen Bang, journalist på Dagens Nyheter och Vecko-journalen, intervjuar Hussein I, kung av Jordanien. ”Jag hade tur som tidigt började arbeta med Bang som är en av de bästa journalist­erna vi haft.”
Patrik Wirén FOTBOLLSBA­LETT. Final mellan Sverige och Brasilien i fotbolls-VM 1958 på Råsundasta­dion. ”Den bilden tänker jag ofta på, att det ser ut som balett.” Bilden har sålts på Bukowskis, då med den passande titeln ”Fotbollsba­lett”. 1969. Barbro Alving, signaturen Bang, journalist på Dagens Nyheter och Vecko-journalen, intervjuar Hussein I, kung av Jordanien. ”Jag hade tur som tidigt började arbeta med Bang som är en av de bästa journalist­erna vi haft.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden