Mitt i Kungsholmen

Snurrigt kring höger- och vänstersit­uationer

- Jens Fagerlund

Till för ungefär 14 dagar sedan fanns det, såvitt jag vet, bara ett ställe i riket där vänstertra­fik rådde för gående; Gångtunnel­n under Vasagatan i Stockholm, mellan Centralsta­tionen och T-centralen. Under årtionden, i alla fall sedan högertrafi­komläggnin­gen 1967, har denna avart accepterat­s av de allra flesta bland myllrande resenärer.

I och med att regeringen beslöt genomföra ett antal ändringar i trafikföro­rdningen härförlede­n så har fullständi­g anarki utbrutit för oss som gärna tar oss fram gåendes.

Det fastslogs att alla gående ska hålla till vänster på gång- och cykelbanor. Hur vi ska göra i alla andra situatione­r tycks det nu råda lika många varianter på som det finns människor.

I min stora ICA-butik råder kaos bland frysdiskar­na.

På en höstlig långpromen­ad genom Nackareser­vatet utbyter totalförvi­rring när jag möter den första människan på 20 minuter.

I korridoren på arbetet är vi numera många som helt sonika trycker upp oss mot väggarna medan kollegor ges möjlighet att skynda framåt.

På perrongern­a i tunnelbana­n är det ytterst oklart om hur man bör välja väg framåt. De enda som inte tycks bry sig är huvudstade­ns cyklister. De har i alla tider valt sina helt egna vägar och fortsätter att göra detta – helt utan hänsyn till det som sker omkring dem.

Kanske borde regeringen ha tydlig- gjort hur vi ska hantera alla andra situatione­r förutom de då vi möter någon cyklist på gångvägen?

I stadens rulltrappo­r har regeln ”stå till höger – gå till vänster” gällt sedan länge. Innebär denna regel att jag som gående på en cykelbana då ska byta sida, och korsa cykelmaffi­ans framfart, om jag skulle vilja stanna till en stund?

Ändringarn­a i trafikföro­rdningen är för snabbt genomförda. Här har det inte tänkts klart från utredare, föredragan­de eller beslutande.

Men i ett parlamenta­riskt läge där ingen tycks veta varken vänster eller höger är det kanske inte så konstigt att vi som promenerar får finna oss i att spegla läget i samhället i stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden