Mitt i Kungsholmen

Turisterna uteblir – Stockholm lider

Stockholm tar den hårdaste smällen när Sverigebes­ökarna uteblir.

- Rósanna Róbertsdót­tir

Den bransch som drabbats hårdast av coronapand­emin i Stockholm är hotelloch restaurang, visar en analys som Stockholms Handelskam­mare gjort. När inreseförb­ud stoppar utländska besökare står många gästbäddar tomma.

För hotell och vandrarhem i Stockholm är kontrasten större än någon annanstans i Sverige. I Stockholms län var antalet gästnätter 78 procent färre i maj 2020, jämfört med maj 2019, enligt statistik från Tillväxtve­rket.

– Det är ett enormt tapp på de anläggning­ar som ligger inne i storstan. Färre utländska turister har gjort det ekonomiskt svårt för besöksnäri­ngen, säger Daniel Skog, presskonta­kt på Svenska turistföre­ningen.

Det är ett enormt tapp på de anläggning­ar som ligger inne i storstan. Färre utländska turister har gjort det ekonomiskt svårt för besöksnäri­ngen.

Utforskar Sverige

Men när utlandet blivit mer svårtillgä­ngligt väljer också fler svenskar att bo på vandrarhem i, för dem, nya delar av Sverige.

– Det är många fler svenskar som vill utforska Sverige nu. Det finns ett väldigt stort intresse för att komma ut och vandra, och besöka Stockholms skärgård. Naturreser­vaten har höga besökssiff­ror, säger Daniel Skog.

Hoppas på lång säsong

Logiintäkt­erna för hotell och vandrarhem i Sverige uppgick i maj till drygt 681 miljoner kronor. Det innebär en minskning med drygt 2,3 miljarder kronor, eller 77 procent, jämfört med maj förra året.

– Intäkterna blir inte vad de är ett normalår, men vi hoppas på ovanligt lång säsong, säger Daniel Skog.

Näst efter Stockholm är Gotland hårdast drabbat av den minskade turismen, där antalet gästnätter i maj var 66 procent färre än i fjol samma månad.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TURISTBUTI­KER KRÄVER TURISTER. ”Svenskar köper inte många saker här”, säger Ling Ling, butiksägar­e på Västerlång­gatan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS TURISTBUTI­KER KRÄVER TURISTER. ”Svenskar köper inte många saker här”, säger Ling Ling, butiksägar­e på Västerlång­gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden