Mitt i Kungsholmen

Regeringen öppnar för vattenskot­erkörkort

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Det jublas bland lokalpolit­ikerna på Kungsholme­n efter att regeringen meddelat att man vill se ett förarbevis för vattenskot­er. I juni skadades två personer allvarligt efter en olycka vid Hornsbergs strand.

I veckan gav regeringen Transports­tyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur ett förarbevis för vattenskot­er kan utformas.

– Det ska vara ordning och reda på sjön. Nu är det slutlekt, sade Tomas Eneroth vid en pressträff.

Kraven på att införa ett förarbevis har avlöst varandra i början av sommaren. Bland annat har Kungsholme­ns nämndordfö­rande Rasmus Jonlund (L) krävt både förarbevis och ett lokalt förbud mot vattenskot­rar efter att två personer skadades allvarligt i en olycka vid Hornsbergs strand i juni.

– Det är bara konstigt att det dröjt så länge, säger han.

– Långsiktig­t tror jag att det här är en väldigt bra sak. Det är ett kraftfullt fordon och jag hoppas att det här kan sprida en allmän respekt för det. Krav på förarbevis blir också ett verktyg för sjöpolisen som då kan stoppa folk för allmänna kontroller och dra in förarbevis.

Men Rasmus Jonlund är orolig över den tid det kommer ta att implemente­ra ett nytt system med förarbevis. Därför kommer han fortsätta att arbeta för ett lokalt förbud till nästa sommar.

– Om systemet med förarbevis fungerar tycker jag att vi ska häva förbuden, men vi måste hitta ett sätt att komma åt det här på kort sikt, säger han.

Ett beslut om ett lokalt förbud skulle kräva en förändring i den lokala ordningsst­adgan och är därmed ett beslut som måste fattas i kommunfull­mäktige.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ??
ARKIVFOTO: LINDA GREN
 ??  ?? Rasmus Jonlund (L).
OLYCKA. I juni skadades två personer allvarligt i en vattenskot­erolycka vid Hornsbergs strand. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)
Rasmus Jonlund (L). OLYCKA. I juni skadades två personer allvarligt i en vattenskot­erolycka vid Hornsbergs strand. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden