Mitt i Kungsholmen

Greta Thunberg får 10 miljoner för sin klimatkamp.

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Klimatakti­visten Greta Thunberg tilldelas Gulbenkian-priset. Utmärkelse­n består av motsvarand­e 10,3 miljoner kronor och syftar till att uppmärksam­ma betydande insatser för klimatet.

”Det är oerhört hedrande för mig att ta emot Gulbenkian-priset!”, skriver Greta Thunberg i en hälsning på Instagram.

Hon är den första någonsin som tilldelas utmärkelse­n. Juryns ordförande, Portugals tidigare president Jorge Sampaio, motiverar beslutet med att Greta Thunbergs ”förmåga att mobilisera yngre generation­er på grund av klimatförä­ndringarna och hennes ihärdiga kamp för att förändra status quo gör henne till en av de mest anmärkning­svärda personerna i vår tid”.

Greta Thunberg var inte ensam kandidat till priset, utan valdes ut bland totalt 136 nominerade personer och organisati­oner från 46 länder.

Prissumman är på 1 miljon euro, vilket motsvarar cirka 10,3 miljoner svenska kronor. Pengarna kommer Greta Thunberg emellertid inte att behålla i egen ficka.

”Vi befinner oss i ett klimatnödl­äge och min stiftelse kommer så snart som möjligt att donera alla prispengar till organisati­oner och projekt som kämpar för en hållbar värld, skyddar naturen och stödjer människor som redan möter de värsta konsekvens­erna av klimatoch miljökrise­n”, skriver hon på Instagram.

Vidare nämner hon två initiativ som får ta del av 100 000 euro vardera ur prispotten. Det ena är SOS Amazonia Campaign som arbetar med att bekämpa coronautbr­ottet i Amazonas, det andra är Stop Ecocide Foundation som jobbar för en internatio­nell lagstiftni­ng emot storskalig miljöförst­öring.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRISTAGARE. Greta Thunberg vid en klimatdemo­nstration i Stockholm i maj förra året.
FOTO: MOSTPHOTOS PRISTAGARE. Greta Thunberg vid en klimatdemo­nstration i Stockholm i maj förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden