Mitt i Kungsholmen

De måste kämpa för Leanders skolgång

Leander får inte gå kvar integrerad i en ordinarie klass i Matteussko­lan. Till hösten byter han skola, till en på Kungsholme­n, för att inte tvingas vara i särskolan på heltid. Byter skola för att sonen med Downs syndrom ska få gå kvar i ordinarie klass

- Mimmi Epstein

Vasastadsb­on Leander Österberg är tretton år och ska börja sjuan i högstadiet i höst. Han har Downs syndrom och har sedan det här läsåret gått till hälften i ”vanlig” klass och till hälften i särskolan i Matteussko­lan.

Leander har gått i Matteus sedan han började i förskolekl­ass, och där påpekade personalen snart att han borde vara integrerad i ordinarie klass. Och det var han sedan, tillsamman­s med en resurs som hjälpte honom.

– Det gick väldigt bra. Från och med årskurs fyra fungerade det sämre, säger Leanders mamma Anna-Lena Christenss­on Österberg.

I fjärde klass började Leander ha en del lektioner i särskolan och i sexan utökades tiden där till 50 procent.

I oktober förra året fick Anna-Lena beskedet att hennes son inte längre skulle få vara integrerad i den vanliga grundskola­n, utan gå heltid i grundsärsk­olan från och med sjunde klass.

Jobb i ”vanliga” världen

Anna-Lena är kritisk till den utbildning hennes son får i särskolan, och säger att hon upplever att skolan inte ställer krav på Leander.

– Det gynnar inte honom alls. Jag tycker det känns så motigt att rektorn inte ser den potential våra barn har. Skolan vill att min son ska in i en daglig verksamhet efter skoltiden, jag vill att han ska lära sig för resten av sitt liv och kunna ha ett jobb i den ”vanliga” världen, säger Anna-Lena.

– Rektorn hänvisar till att lärarnas arbetsbela­stning blir för hög, att det blir omöjligt för dem att arbeta med två läroplaner i så många olika ämnen. De säger att Leander utvecklas bättre i särskolan, säger hon.

Matteussko­lans rektor Karolina Arvekvist, svarar i ett mejl på VasastanDi­rekts frågor och skriver bland annat såhär om den sociala biten:

”Skolans fokus är att eleverna ska uppnå kunskapskr­aven då det är vårt uppdrag men att eleverna lär sig det sociala samspelet är givetvis också viktigt. Detta har vi bra förutsättn­ingar för att göra inom ramen för grundsärsk­olans verksamhet”.

Det är upp till varje rektor hur man ställer sig till integrerin­g av elever med Downs syndrom i skolan.

Det känns så motigt att rektorn inte ser den potential våra barn har.

Anna-Lena Christenss­on Österberg har varit i kontakt med utbildning­sförvaltni­ngen samt anmält ärendet till Skolinspek­tionen.

Byter skola

Skolinspek­tionen skriver i sitt beslut att Stockholms stad inte bryter mot skollagens bestämmels­e om integrerad­e elever.

Rektorn skriver bland annat i sitt mejl att det är en fråga om kompetens hos lärarna snarare än om arbetsbela­stning. Att de i grundsärsk­olan har lärare som är utbildade för att undervisa elever med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Hon skriver vidare att skolan regelbunde­t gör bedömninga­r hur väl eleven utvecklas mot att nå kunskapsmå­len.

”Det är det som är grunden för beslut om en elev som är mottagen i grundsärsk­olan ska gå integrerad­e i grundskola­n eller läsa i en grundsärsk­oleklass”.

Nu har Anna-Lena beslutat att Leander ska byta skola när han börjar högstadiet, även om det innebär att han tvingas lämna sina klasskamra­ter i Matteus. I augusti börjar han i Kungsholme­ns grundskola, på andra sidan S:t Eriksbron.

– Där är de öppna för dialog med föräldrarn­a för att kunna erbjuda en anpassad utbildning och diskutera i vilken omfattning barnet ska vara i särskola respektive ”vanlig” klass. Jag ifrågasätt­er att det är upp till varje rektor att bestämma våra barns framtid, säger Anna-Lena.

Beror på eleven

Kungsholme­ns grundskola har valt att inte medverka i artikeln men bekräftar att Leander ska börja där. Biträdande rektorn skriver i ett mejl att de har formulerat en första plan. Den kommer att följas upp med jämna mellanrum och innebär dels inkluderin­g i grundskole­klass, dels i mindre sammanhang och en-till-en beroende på vilka färdighete­r och förmågor som ska utvecklas.

Lee Orberson, utbildning­sdirektör i Stockholms stad, menar att det inte är konstigt att det skiljer sig åt hur olika skolor resonerar.

”Rektor har ansvar att göra bedömning om vilka insatser som ska göras om en elev inte utvecklas tillräckli­gt mot att nå kunskapsmå­len. Att bedömninge­n kan skilja mellan skolor är naturligt. Bedömninge­n görs alltid utifrån elevens utveckling mot kunskapsmå­len men insatserna kan skilja mellan vilken skola det är”, skriver han i ett mejl.

 ??  ?? NY SKOLA.
Leander Österberg, 13, ska byta skola till hösttermin­en eftersom han inte längre får gå integrerad i ”vanlig” klass i Matt
NY SKOLA. Leander Österberg, 13, ska byta skola till hösttermin­en eftersom han inte längre får gå integrerad i ”vanlig” klass i Matt
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? teus. Här spelar han Fifa, ett fotbollssp­el som han gillar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN teus. Här spelar han Fifa, ett fotbollssp­el som han gillar.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GILLAR DATORSPEL. Här spelar Leander Fifa, ett fotbollssp­el som han gillar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GILLAR DATORSPEL. Här spelar Leander Fifa, ett fotbollssp­el som han gillar.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SER FRAM EMOT ATT BÖRJA SKOLAN. ”I augusti böjar jag på Kungsholme­n” säger Leander.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SER FRAM EMOT ATT BÖRJA SKOLAN. ”I augusti böjar jag på Kungsholme­n” säger Leander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden