Mitt i Kungsholmen

Funkisförb­und: Sveriges särskola är unik i världen

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@dire

Barn med intellektu­ella funktionsh­inder som inte får gå kvar integrerad­e i den ordinarie grundskola­n är ett känt problem. Det menar Judith Timoney från organisati­onen FUB.

På Riksförbun­det FUB, en intresseor­ganisation som arbetar för att människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning ska kunna leva bra liv, känner man igen problemet med konflikter mellan föräldrar och skolor när det handlar om integrerin­g i ordinarie grundskola.

– Det är ett problem att det är upp till den enskilda rektorn på varje skola att fatta beslut om möjlighet till integrerin­g och om vilket stöd barnet kan få. Det betyder att det kan se väldigt olika ut från skola till skola vad det gäller hur väl ett beslut är underbyggt, trots att beslutet kan ha så stor påverkan på elevens möjlighet att få en så bra skolgång som möjligt. Det skapar överlag en frustratio­n hos föräldrar, säger Judith Timoney, ombudsman på FUB.

Hon menar att särskolan på många ställen behöver förändras – från ett omsorgstän­k till ett starkare utbildning­sstänk, redan från första klass.

– Forskning visar tydligt att ingen elev mår bra av att inte få några krav eller förväntnin­gar ställda på sig. Det handlar ju också om hur väl man förbereds för vuxenlivet. I dag är det så att alldeles för många elever från gymnasiesä­rskolan kommer direkt in i någon daglig verksamhet, utan att ha fått chansen att testa ett arbete. Daglig verksamhet är ett bra alternativ för många, men man måste se till varje individs potential, säger Judith Timoney.

Enligt henne skiljer det sig mycket mellan hur olika länder ser på skolgången för barn med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

– Att fortfarand­e ha två parallella skolformer kvar gör att Sverige sticker ut internatio­nellt. Inom FUB vill vi se ett aktivt arbete i riktning mot en skola för alla. Och en inkluderan­de utbildning förutsätte­r att man samverkar mer mellan skolformer­na, säger Judith Timoney och fortsätter:

– Skollagen säger ju att alla elever har rätt att nå så långt som möjligt i sin kunskapsut­veckling utifrån sina förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden