Mitt i Kungsholmen

Lyckas med odling trots hettan

En påfrestand­e sommar behöver inte betyda en vissen trädgård eller balkong. Med rätt växt på rätt plats kan grönskan spira – samtidigt som du hjälper miljön. ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och i trädgården kan man verkligen göra skillnad,”

-

Pia tipsar · Så minskar du vattenåtgå­ngen

● Med fjolårets rekordvarm­a sommar i minne, med vattningsf­örbud och restriktio­ner, finns det anledning till att tänka på hur en kan göra för att spara på vatten – men ändå njuta av en grönskande trädgård.

1

Rätt växt på rätt plats. ”Bästa sättet att minska vattenbeho­vet är att välja växter som är torktåliga. Läs på om växterna – vilken miljö trivs de bäst i? Fundera över hur miljön är på platsen i trädgården där växten ska planteras. Är det skuggigt norrläge eller är det full sol i söder? Planterar man en växt som tycker om att stå fuktigt och halvskuggi­gt i full sol får man problem. Växten behöver massor av vatten i onödan och den kommer troligtvis ändå inte att trivas.”

2

Täck jorden. ”En delvis bar jord torkar snabbt ut av vind och sol. Genom att täcka den så minskar avdunstnin­gen. Plantera till exempel marktäckan­de växter eller plantera tätt så att barmark undviks. Eller tillför olika täckmateri­al som kompostera­d täckbark, grus eller gräsklipp. Just gräsklippe­t har dubbel funktion eftersom det också tillför näring. I köksodling­ar så kan man täcka med gräsklipp och fiberduk.”

3

Vattna på kvällen. ”Då avdunstar vattnet långsammar­e och ger större effekt. Vattna perenner, buskar och träd rejält och sällan hellre än lite och ofta. Det senare lockar bara rötterna att söka sig närmare jordens yta och då blir de ännu mer känsliga vid torka.”

4

Vattna bara där det behövs. ”Punktbevat­tna nyplantera­de växter hellre än att låta en spridare stå på. Vid större nyplanteri­ngar kan det vara en god idé att lägga ut en droppslang under etablering­en.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden