Mitt i Kungsholmen

Kan äktenskaps­förord rivas för att inte gälla?

JURIDIK · Vill ni skippa ett skrivet äktenskaps­förord räcker det inte att bara riva.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Jag och min fru har skrivit ett äktenskaps­förord. Kan man riva ett äktenskaps­förord och få det ogiltigför­klarat eller måste man göra något mer? Och om man vill ändra något i äktenskaps­förordet, är det möjligt?

Ett äktenskaps­förord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom eller giftorätts­gods i ett äktenskap. Det som utmärker enskild egendom är att den, till skillnad från giftorätts­gods, inte ingår i en eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Giftorätts­gods är den egendom som inte specificer­ats som enskild egendom genom exempelvis äktenskaps­förord, testamente eller gåvobrev. Vid en bodelning delas som huvudregel allt som är giftorätts­gods på hälften mellan makarna. Det som undantagit­s som enskild egendom ingår inte i hälftendel­ningen, utan denna egendom behåller den maken/makens dödsbo som är ägare av egendomen själv.

I ett äktenskaps­förord kan man avtala om att allt var och en äger ska vara enskild egendom, att allt istället ska vara giftorätts­gods, eller att en viss tillgång eller vissa tillgångar ska vara enskild egendom och vissa inte. När båda makar skrivit under äktenskaps­förordet ska det skickas in till Skatteverk­et för att registrera­s.

För att ändra eller annullera ett tidigare äktenskaps­förord måste man skriva ett nytt äktenskaps­förord och ansöka om att få det registrera­t hos Skatteverk­et.

Det räcker inte att anmäla att det gamla ska annulleras, utan det ska samtidigt skickas in ett nytt äktenskaps­förord som beskriver vad som gäller nu. Man kan inte skriva om det gamla genom en ändring i det, utan man får skriva ett nytt äktenskaps­förord som anger den förändring man vill ska vara avtalad.

Ni kan till exempel ha upprättat ett äktenskaps­förord där ni avtalat att vardera makens totala egendom ska vara enskild egendom. Och nu önska att bara hälften av er egendom ska vara enskild och resterande hälften istället ska vara giftorätts­gods. Då ska ni skriva och registrera ett nytt äktenskaps­förord där ni uttrycker detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden