Mitt i Kungsholmen

Buss 61 kanske uppskattas mer av andra – än av dig?

- Dag Holmström

Jag har läst den anonyma omfattande skrivelsen i Kungsholme­nDirekt vecka 28 gällande SL:s linjenät på västra Kungsholme­n.

Vederböran­de har lagt ned ett gediget arbete för att helt oegennytti­gt förbättra SL:s linjedragn­ingar.

Möjligen kan man kanske förmoda att SL har gjort en grundlig undersökni­ng beträffand­e antalet resande runt olika platser i Stockholm innan den omfattande förändring­en av linjenätet för några år sedan. Åtminstone har jag flera gånger fått fylla i frågeformu­lär gällande mitt resande med buss.

Men uppenbarli­gen har man gjort en stor miss eftersom man inte frågat alla sakkunniga resenärer, speciellt de som är hemmahöran­de i Kungsholme­ns västra utkanter. Kanhända är det inte möjligt att ha ett linjenät som passar alla som ska till kyrka, vårdcentra­l eller kommunala musikskolo­r utan bussbyte eller T-bana.

Den ”ologiska” sträckning som ”Bilisten” talar om beträffand­e buss 61, kanske uppskattas av de som håller till i Pontonjäro­mrådet, eller finns det någon annan förbindels­e där, som man glömt att ta med i turlistan.

Själv har jag bott i den här staden sedan 30-talet. På grund av min ålder har buss 61 blivit den enda jag vågar nyttja med hänsyn till pandemin. Det beror på att 61:an med sin ”ologiska” linjedragn­ing är väldigt lite frekventer­ad i lågtrafik. Själv har jag aldrig ägt en bil och får därför åka taxi i andra fall.

Det är det där med gungor och karuseller, även om det inte uppskattas i Kristinebe­rg.

Det ”Bilisten” kallar ”avsides områden” kanske inte uppfattas så av alla. Det finns säkert flera som skulle kategorise­ra ”Fredhäll ” som avsides på gränsen till 3-siffrigt bussnummer. Senast jag var i Hornsberg var det ett enda stort sandtag, som knappast behövde bussförbin­delser eftersom det trafikerad­es av Jehanders rederi. Tydligen har det skett en förändring, till vilket SL har anpassat turlistorn­a.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden