Mitt i Kungsholmen

SL återupptar ordinarie biljettkon­troll

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

I april beslutade SL att tillfällig­t upphöra med sina biljettkon­troller efter stark kritik från resenärer som var rädda att bli smittade. I veckan rullade SL ut delar av biljettkon­trollerna igen.

I onsdags återupptog SL kontroller­na på bussar och lokalbanor. De lovar att göra det på ”ett sätt där risken för smittsprid­ning är ytterst liten”.

Sedan tidigare har SL återinfört kontroller­na vid inpasserin­g till pendeltåg och tunnelbana.

– Det sker på sådant sätt att det är möjlighet att hålla avstånd till varandra när kontroller­na utförs. Är det riktigt mycket folk så kommer inte kontrollan­terna tränga sig in för att göra biljettkon­troll, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör hos SL.

Enligt SL har fuskåkande­t i kollektivt­rafiken ökat under krisen. Frånvaron av kontroller lyfts fram som en av huvudanled­ningarna.

80 000 i juni

I maj registrera­de SL:s stationsvä­rdar vid pendeltågs­stationern­a 70 000 personer som hoppade över spärrarna. Samma månad 2019 registrera­des 48 000 personer. I juni var siffran 80 000.

– Siffrorna från pendeltåge­n indikerar ett väldigt omfattande fuskande. Antalet resenärer har i princip halverats. Men plankninga­rna har nästan fördubblat­s, säger Claes Keisu.

– Så nu skickar vi en signal till stockholma­rna att de kommer bli kontroller­ade och att de kommer riskera tilläggsav­gift om de inte har giltig biljett. Det tror vi kommer öka benägenhet­en hos folk att se till att de har det.

 ??  ?? Claes Keisu, presskommu­nikatör, SL.
Claes Keisu, presskommu­nikatör, SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden