Mitt i Rinkeby

”Kom inte hit”

- Ida Nilsing

Vanligtvis brukar folk be journalist­er komma oftare till förorten, och rapportera mer. Philip O’Connor, journalist boende i Kista, gör tvärtom. I stället för att be fler journalist­er komma – ber han dem att låta bli.

”Vill ni fortsätta så? Varsågoda. Men i så fall kom aldrig hit något mer.”

Med de orden vände Kista-journalist­en Philip O’Connor nyligen på steken i mediedebat­ten, i ett inlägg publicerat på hans blogg.

– Jag har tappat hoppet om de stora mediehusen. Narrativet är satt, Husby är ett problemomr­åde, då kommer de positiva sakerna inte fram. Medierna är otroligt snäva, och rapportera­r de, så handlar det om invandring och kravaller, säger han.

Blickarna har flera gånger vänts mot Husby och andra byar runt Järva-fältet på sista tiden. I samband med stenkastni­ng mot polis och räddningst­jänst, i samband med ett omdiskuter­at partiledar­besök, eller när någon formulerar ett uppseendev­äckande politiskt förslag, exempelvis om utegångsfö­rbud i vissa förorter.

Men också av att tv-team har utsatts för attacker.

– Jag försvarar absolut inte aggressivi­teten, säger Philip O’Connor.

Samtidigt kan han förstå frustratio­nen.

Och själv har han arbetat med tv-kamera i Husby när han rapportera­t för Euronews och BBC, utan att det hänt något.

– Det var jag och en kille som bor på Bergengata­n, vi har aldrig haft några problem. Folk känner igen oss, säger han.

Men Philip O’Connor påpekar något som kanske inte så ofta kommer fram – att det finns lokala journalist­er, alltså sådana som inte ”åker ut” till förorten – utan finns där hela tiden.

I blogginläg­get skriver han:

”Och sluta erbjuda pisssummor för reportage som journalist­er härifrån gör, som om de borde vara tacksamma från smulorna från ert publicisti­ska bord.”

Men han pekar också på svårighete­n för nya journalist­er att etablera sig i branschen.

Enligt O’Connor är det fler initiativ underifrån som behövs. Ett som han själv driver är Blue Line News.

– Vi startade en sida för nya journalist­er, Blue Line News, med nyhetshänd­elser kring blå linjen.

Blue Line News är en plattform där blivande journalist­er ges möjlighet att publicera sina texter, bilder och videoklipp och få feedback från folk som är redan är etablerade i branschen.

– Det handlar om att ta tag i apparaten själv och bygga egna kanaler. Att skita i de stora och gå direkt till publiken själv. Kan vi rapportera bra lokalt och initierat, så kommer de stora mediehusen att upptäcka det, säger han.

Jag har tappat hoppet om de stora mediehusen.

 ?? FOTO: JOAKIM BERNARDO ?? KAMERA. ”Det var jag och en kille som bor på Bergengata­n, vi har aldrig haft några problem. Folk känner igen oss.” Philip O´Connor om att jobba med tv-kamera i Husby.
FOTO: JOAKIM BERNARDO KAMERA. ”Det var jag och en kille som bor på Bergengata­n, vi har aldrig haft några problem. Folk känner igen oss.” Philip O´Connor om att jobba med tv-kamera i Husby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden