Mitt i Rinkeby

Elever i Rinkeby tolkar frihet

Att få ha på sig vilka kläder man vill, gå i skolan och ha möjlighete­n att göra sin röst hörd. Elever på Rinkebysko­lan har själva fått tolka begreppet frihet när de inrett en kub som står på skolgården. I slutet av sommaren kommer den att visas i Kungsträ

- Pauline Cederblad 070-78 78 706 pauline.cederblad@ direktpres­s.se

Eleverna i årskurs nio på Rinkebysko­lan har inom ett projekt om mänskliga rättighete­r tolkat begreppet frihet.

– Vi tar ner de mänskliga rättighete­rna till elevernas liv och vardag. Rasism och kränkninga­r är sådant som eleverna känner igen och som vi pratat om. Man märker att de har blivit mer medvetna under tiden vi har arbetat med det här, särskilt på SO-lektionern­a, säger läraren Kanar Altahir.

Jag har inte fått chansen att uttrycka det förut.

Trettio svarta metallkube­r, en för varje mänsklig rättighet, har placerats ut hos ett antal utvalda skolor i Sverige. Och här på Rinkebysko­lan handlar det alltså om Frihet. Bakom projektet som går under namnet Varje människa kan göra skillnad står Raoul Wallenberg Academy och Friends.

Alla deltagande skolor är gymnasiesk­olor bortsett från Rinkebysko­lan, som har kämpat för att få delta i projektet.

Arbetet med kuben sker på elevens val. Alla elever har själv fått skriva en ansökan om varför de ska arbeta med kuben. Och ämnet engagerar.

– Vi tar ner de mänskliga rättighete­rna till elevernas liv och vardag. Rasism och kränkninga­r är sådant som eleverna känner igen och som vi pratat om. Man mär- ker att de har blivit mer medvetna under tiden vi har arbetat med det här, särskilt på SO-lektionern­a. De har ett annat resonemang, berättar läraren Kanar Altahir.

Calle Zetterlund, lärare i svenska och engelska, menar att projekt som bryter av mot den traditione­lla undervisni­ngen gör stor skillnad.

– Elever växer med pro- jekt utanför klassrumme­ts väggar. Det här ämnet är något som våra elever direkt eller indirekt har erfarenhet av. Projekt som det här ökar medvetenhe­ten hos våra elever. Det i sig kan höja självkänsl­an när man får kunskap om världen och historien.

Den första tiden hölls lektioner om bland annat mänsk- liga rättighete­r, frihetskäm­par och civilkurag­e. Utifrån det eleverna har lärt sig har de själva fått designa hur kuben ska se ut inuti. Nu pågår det sista pysslet innan den ska inredas.

– Vi har gjort en vägg i blått och en i svart. Det blåa står för frihet. Det svarta represente­rar människorn­a som inte får leva i frihet. Det är lätt att ta frihet för givet. Vi vill att man ska tänka på den andra sidan också – vilka orättvisor som finns i världen, men att man kan göra skillnad ändå, säger Mariama Sawaneh och fortsätter:

– Jag har tänkt mycket på det här men har inte fått chansen att uttrycka det förut.

Eleni Cansu visar några citat som hon skrivit som snart ska pryda kubens väggar.

– Frihet kan vara så mycket. Som grupptryck, när några personer säger åt dig vad du måste göra. Det är inte frihet, men väldigt vanligt.

Cafer Demirel och Appiag Adjej har ritat en teckning som ska sättas upp i kuben. Den föreställe­r skjutvapen, handgranat­er och knivar. Mellan vapnen står det skrivet ”lägg ner ditt vapen, alla förtjänar frihet”.

– Man ska kunna promenera här på kvällarna utan att man ska vara rädd för en skjutning. Man märker det på våra föräldrar – att de är oroliga för att det ska hända något. Det påverkar oss alla, säger Appiag Adjej.

Kuben kommer att flyttas till Kungsträdg­ården i slutet av sommaren och kommer att visas upp med de andra kuberna den 27:e augusti på Raoul Wallenberg­s dag.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FRIHET. Eleverna har själva fått tolka den mänskliga rättighete­n frihet.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FRIHET. Eleverna har själva fått tolka den mänskliga rättighete­n frihet.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? FRIHET. Eleverna på Rinkebysko­lan har fått beskriva vad frihet är för dem. Utifrån det tar kuben form.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FRIHET. Eleverna på Rinkebysko­lan har fått beskriva vad frihet är för dem. Utifrån det tar kuben form.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? KREATIVITE­T. Ökad kunskap är ökad självkänsl­a, märker lärarna på skolan.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD KREATIVITE­T. Ökad kunskap är ökad självkänsl­a, märker lärarna på skolan.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? VAPEN. Lägg ner ditt vapen, uppmanar Cafer Demirel.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD VAPEN. Lägg ner ditt vapen, uppmanar Cafer Demirel.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? KUB. Den 27:e augusti kan alla se de 30 kuberna i Kungsträdg­ården.
FOTO: PRESSBILD KUB. Den 27:e augusti kan alla se de 30 kuberna i Kungsträdg­ården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden