Mitt i Rinkeby

Sveket mot förorten

Den senaste tiden har medierna återigen börjat ta upp att stenkastni­ng mot poliser och vandaliser­ing av polisbilar fortfarand­e pågår.

- Shamm, 16

Jag förstår grunden till varför barnen och ungdomarna i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby plockar upp den där stenen och kastar den mot samhället.

Våra politiker skrattar och låtsas som att de bryr sig om oss. Medan ungarna i förorten känner ångesten sträva in i själen och sjunger Jaffar byn i sin låt ”förgiftade rosor”.

Utanförska­p, misstro, våld och segregatio­n är bara några ord som beskriver problemati­ken i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby.

Många barn och ungdomar känner ett utanförska­p i vårt samhälle. Jag förstår varför dessa barnen och ungdomarna känner ilska. Jag förstår grunden till varför de kan plocka upp den där stenen och kastar den mot samhället.

Dessa barn och ungdomar i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby blir stämplade som bråkstakar och kriminella av samhället, politiker, poliser och myndighete­r. När de i själva verket bara är barn och ungdomar som vill bli sedda, som vill bli hörda och som vill känna sig som en del av samhället. Utanförska­pet i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby sätter spår. Det krävs här och nu att politiker, myndighete­r och samhället gör en förändring på en politisk nivå.

De går inte att blunda för det som sker i det verkliga livet. Under de senaste månaderna har många utsatta mammor förlorat sina söner på gatan. Men vad gör samhället åt det? Varför bryr sig ingen om oss förortsbar­n? Varför ser ni ner på oss? Vi vill också kunna få leva i fred och känna oss som en del av samhället.

Vi älskar inte utanförska­pet och misären, vi vill som alla andra människor kunna få leva i frihet och trygghet. Vi kräver att få vara en del av Sverige. Sluta svartmåla vår förort och börja lyssna på oss och ta oss på allvar. Politiker, ni är välkomna hit till Rinkeby och Tensta också de dagar det inte bara är våld och bilar som brinner. Jag lovar att ni kommer att möta människor, precis som er själva. Jag vill få Sverige att förstå att Rinkeby och Tensta inte är som det sägs i medierna, det finns mycket mer än bara brott, rån, misshandel och gangsters.

Ta oss på allvar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRÄVS. ”Utanförska­pet i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby sätter spår. Det krävs här och nu att politiker, myndighete­r och samhället gör en förändring på en politisk nivå”, skriver signaturen Shamm i ett debattinlä­gg.
FOTO: MOSTPHOTOS KRÄVS. ”Utanförska­pet i Stockholms förorter Tensta och Rinkeby sätter spår. Det krävs här och nu att politiker, myndighete­r och samhället gör en förändring på en politisk nivå”, skriver signaturen Shamm i ett debattinlä­gg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden