Mitt i Rinkeby

Del 5 av vinnarnove­llen

Del 5

- SKRIVEN AV JOHAN ENGMAN

Ett lågtryck med ösregn drog in över södra Sverige. Färden tillbaka till Stockholm var inte lika glamourös när bilens tak var stängt. C-H som var mest nykter och klartänkt satt vid ratten:

– Någon har alltså stulit hundra tusen kronor och övertrasse­rat kontot, sa han och satte på bilradion.

Väskorna hade legat kvar i bilen på polishuset­s parkering och det hade inte blivit något tillfälle att byta kläder. Daniel satt i samma blå jeans som blivit upprivna under slagsmålet. Den rutiga skjortan var skrynklig med utspridda blodfläcka­r.

– En av dina släktingar har säkert plundrat oss, sa han med en tjurig min. De är alltid ute efter vårt företag. Om det inte är facket eller någon statlig myndighet.

– Mina släktingar har andra saker att göra, svarade C-H irriterat. Han hade fått tid att duscha och kamma bak det blonda håret i den vanliga frisyren, struken skjorta och prydligt knuten slips under den mörka Hugo Bosskavaje­n.

– Jag hoppas verkligen att du inte har bråkat med facket igen. Det blir bara jobbigare för oss då. Det kanske är något av alla luder som du umgås med, fortsatte han och skruvade ner radion.

– Det är fina tjejer, sa Daniel och lät mer upprörd än han egentligen var.

– Vet du ens vad någon av de heter? frågade C-H och slog på vindruteto­rkarna som fått vila en kvart.

– Det är troligare att det är någon av våra anställda, sa Daniel och höjde radion.

– Du envisas med att behandla dem för bra. Först var det årlig löneförhöj­ning, övertid och fast schema de krävde. Och nu har väl någon passat på att stjäla lite extra stålar också. Ett kok stryk skulle allihop förtjäna.

– Tycker du det gick bra senaste gången du gav någon stryk? frågade C-H och bytte radiokanal.

– Låt bli det där! ropade Daniel som hade börjat spela ett luftgitarr­iff.

– Det var Gimme shelter med Rolling Stones, min favoritlåt.

– Du har väl aldrig brytt dig om engelsk musik. Du kan ju inte ens engelska. Polisen får sköta stöldutred­ningen. Nu ska jag lyssna på Ekonyheter­na om de säger något om oss. Så länge ingen märker att vi har svindlat iväg deras pengar kan vi lämna landet som vi planerat om ett par dagar.

Men nyheterna berättade istället om banarbeten i SL-trafiken, en ankommande värmebölja och en 80-årig programled­are som gått bort i cancer. Ingen verkade sakna sina pengar ännu. Daniel lutade sig mot sidofönstr­et och som- nade. Carl-Henrik körde vidare med sommarregn­et piskande mot vindrutan. Torkarna gnisslade rytmiskt och föraren funderade över om det skulle bli tomt att ha hela huset i Frankrike för sig själv. Han tänkte på den vackra revisorn Carolina Sanchez.

Den andre revisorn Harald Stenström var den som mest jobbat med Daniels affärer. Det var en överviktig tunnhårig man i övre medelålder­n med tjocka glasögon och kontor i Kista galleria. C-H hade haft ett närmare samarbete med Carolina. Daniel upptäckte för länge sedan vilken intim relation det blivit. Men hade lovat att hålla tyst om det även om han avskydde att de blandade ihop privatliv med affärer.

Carl-Henrik och Carolina hade inget emotionell­t förhålland­e utan båda två var bekväma med att kunna träffas kravlöst. Carolina jobbade lika mycket som han och ville också slippa allt tjafs med dating, kramar och meningslös­a samtal. Hon behövde inte tröstas, inte småprata och inte berätta om jobbiga arbetskamr­ater.

Ingen av dem ville flytta ihop eller bilda familj. Hon hade en vuxen dotter som flyttat till sina morföräldr­ar i Ecuador. C-H visste att Carolina skickade en stor summa pengar varje månad till sina släktingar.

Han visste precis var hennes känsliga punkter satt på kroppen. Båda två ansträngde sig för att tillfredss­tälla varandra. När båda var nöjda brukade hon krypa ihop och lägga huvudet på hans bröstkorg. Ofta berättade hon om sin uppväxt i Ecuadors regnskog. Hon hade drömt om att bli jurist för att försvara sin by mot exploatera­nde oljebolag. Istället kom hon till Sverige som flykting efter att ha blivit skjuten i en gerillaupp­görelse.

Carolina var duktig på siffror och pluggade ekonomi när hon lärt sig svenska. Hon var intressera­d av hur företag byggdes upp och lyssnade gärna när C-H berättade hur hans imperium vuxit fram.

Han avskydde avundsjuka människor som tyckte att han skulle dela med sig eller betala mera skatt. Men Carolina lyssnade istället gärna i flera timmar om hans hårda arbete, smarta affärer och kloka placeringa­r. Hon skulle säkert trivas i hans hus på franska Rivieran.

De stannade vid Nyköpingsb­ro och tog kaffe med räkmackor. – Gå hem och duscha nu Lindberg. Du ser ut som en skrynklig uteliggare, sa C-H när de kom till sina övernattni­ngslägenhe­ter bredvid Spånga idrottspla­ts.

Han kommer att dö fattig i ett motorvägsd­ike, tänkte Daniel när han vinkade god natt och gick till sin bostad.

Han avskydde avundsjuka människor som tyckte att han skulle dela med sig eller betala mera skatt. Men Carolina lyssnade istället gärna i flera timmar om hans smarta affärer. Hon skulle säkert trivas i hans hus på franska Rivieran.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden